Постна гозба с грах и картофи

Постна гозба с грах и картофи

Постна гозба с грах и картофи
Снимка: Thinkstock
4 от общо 1 гласа

Постната яхния от грах и картофи е една много вкусна традиционна българска гозба и може да се приготви по няколко начина и спрямо вкуса на всеки.

Тази рецепта е за по-рядка, но ако желаете по-гъста – добавете 1 ч.л. брашно, разтворено в малко хладка вода. Ако обичате лук, може да сложите и 1 глава, а не половинка.

Необходими продукти:

4-5 картофа
250 гр. грах (от буркан, консерва или замразен)
2 моркова
2 чушки
1/2 гл. лук
1 скилидка чесън
150 мл. доматен сок или домати на кубчета
1 ч.л. червен пипер
1/2 връзка пресен магданоз
2-3 с.л. зехтин/олио
1 ч.л. захар
чубрица
джоджен
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и чесъна на ситно, а морковите на кубчета. Почистете чушките и ги нарежете в предпочитана форма. Обелете картофите, измийте ги и нарежете на кубчета.

В тенджера загрейте зехтина и добавете лука, чесъна, морковите и чушките и разбъркайте. Покрийте с капак и оставете да се задушат за около 2-3 мин. и след това прибавете картофите и 1-2 щипки сол и отново разбъркайте.
След около 4-5 мин. и добавете 2 ч.ч. вода (500 мл.). Овкусете с 2-3 щипки чубрица и джоджен и оставете на котлона докато картофите започнат да омекват (15-20 мин. в зависимост от котлона). Проверявайте от време на време и ако необходимо добавете още вода.

Когато картофите са омекнали, но не напълно сварени, добавете доматения сок/пюре или домати на кубчета и червения пипер. Като заври отново, добавете и граха и захарта. (Ако ползват грах от буркан, който е напълно готов, го добавете накрая, за да не се развари).
Оставете да се вари средно силен котлон до пълното омекване на картофите. Овкусете с черен пипер и сол и добавете нарязания на ситно магданоз.

Опитайте картофите и ако са готови изключете котлона и оставете яхнията да си почине. Ако желаете да бъде по-гъста, добавете 1 с.л. брашно, разтворено в малко вода и разбъркайте.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Други рецепти:

Грахът, който всъщност е плод

Телешко с грах

Супа от грах

Бързо пюре

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти