Лозови сaрмички

С месо и ориз

Лозови сaрмички
Снимка: Vkusnoteka.bg
0 от общо 0 гласа

Необходими продукти за 30 бр. сарми:

250 г телешка кайма
1 кафена ч.ч. ориз
връзка копър
1 морков
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
1 ч.л. джоджен
сол
30 лозови листа
1 ч.л. червен пипер
струя зехтин

Продукти за соса:

1 кофичка кисело мляко
1 скилидка чесън
сол
50 г масло
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. джоджен

Начин на приготвяне:
Смесете в купа всички сурови съставки за плънката. Разбъркайте добре.
Разтворете лозовите листа. Вземете един и го сложете с гладката страна надолу. Откъснете с пръсти малко от дръжката, като внимавате да не нараните листото. Поставете малко от плънката по дължина, в основата на листото. Прехлупете двата странични края, след това притиснете с пръсти и прихлупете дъното върху плънката и внимателно с притискане навийте на стегната сармичка, тип пуричка.

По същия начин навийте и останалите сърми. Поставете скъсаните листа на дъното на тенджера под налягане. Подредете отгоре сърмите, плътно една до друга. Поръсете с червен пипер и полейте със струя зехтин. Налейте вода, колкото да покрие сърмите и да има около 1 пръст отгоре. Сложете една малка чиния (която минава през отвора на тенджерата) върху сърмите, обърната надолу, така, че да ги притисне добре и да не се отворят при варенето. Затворете тенджерата и ги варете след като кипе 35 минути.

Разбийте добре кофичка кисело мляко. Стиснете скилидка чесън и сложете малко сол. Разбъркайте. В малък съд стопете на котлона маслото, заедно с червения пипер. Поднесете сърмите в чиния, полети с млечния, чеснов сос и струя от стопеното масло с червен пипер. Финалният щрих е да поръсите щипка джоджен и да поднесете с хубав хляб.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти