Какви са ползите от слънчогледовото олио

Какви са ползите от слънчогледовото олио
Снимка: Thinkstock

Слънчогледовото олио днес като че ли остава на заден план, засенчено от все "по-модерния" зехтин. А всъщност маслото, съдържащо се в слънчогледовото семе, също е много полезно за здравето ни.

Специалистите различават три основни вида слънчогледово олио, всеки от които се отличава по съчетанието си от мастни киселини. Това са линолово, високо олеично и НюСън. Разликите между тях идват основно от специфичното количество мононенаситени, полиненаситени и наситени мазнини, пише "Здраве.bg".

Най-важно като начало е, че и трите вида са с ниско съдържание на наситени мазнини, затова се считат за здравословна подправка към ястията. Слънчогледовото олио може да се използва свободно както при готвене, така и за сладкиши. Олиото НюСън е особено подходящо за печени тестени храни, защото издържа на доста по-високи температури от повечето други масла.

Баланс на мазнините в слънчогледовото олио
Трите вида слънчогледово олио съдържат различни видове здравословни мазнини в специфично съотношение. Линоловото олио е съставено основно от полиненаситени мазнини, най-вече омега-6 мастни киселини, които са особено важни за процеси в организма като зарастване на рани и заздравяване на косата.

Високо олеичното слънчогледово олио съдържа мононенаситените мазнини омега-9. Те оказват влияние върху паметовите процеси, предпазването от рак и понижаването на кръвното налягане.

Олиото НюСън всъщност е комбинация между линолово и олеично олио. То може да издържи на особено високи температури на готвене, без да се преобразува в трансмазнини, както става с повечето масла, когато се подложат на термична обработка (тук не влизат температури до 350-400 градуса, които са максимални при готвенето).

Антиоксиданти и фитохимикали
Антиоксидантите и фитохимикалите са хранителни съставки, които защитават организма от заболявания. Антиоксидантите се борят с вредното влияние на свободните радикали – т.нар. оксидативен стрес. Антиоксидантите най-често се срещат под формата на витамини.

Фитохимикалите са съединения, които не се смятат за хранителни вещества, но действат благотворно за цялостното ни здраве. Слънчогледовото олио и от трите вида съдържа много различни антиоксиданти и фитохимикали, включително витамин Е, бетаин, фенолна киселина, холин, аргинин, лигнан. Те действат както индивидуално, така и синергично, за да се борят и да предпазват от рак и сърдечносъдови заболявания и да стимулират паметта.

Заради високото си съдържание на фитохимикали и антиоксиданти, слънчогледовото олио допринася за ползата от храните, с които се консумира.

Слънчогледовото олио понижава холестерола
Изследване, публикувано през юли 2005 г. в изданието Journal of the American Dietetic Association, е установило, че консумацията на слънчогледово олио може да понижи нивото на "лошия" LDL холестерол. Участниците в проучването следвали нискомаслена диета, която използвала като основен източник на мазнини слънчогледовото олио.

Участниците, които консумирали слънчогледово олио вместо наситени мазнини, понижили нивото на LDL холестерола с до 14% за 10 седмици.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти