За предотвратяването на менструални болки трябва да се грижим през целия месец

менструален цикъл болки спорт хранене
Снимка: Thinkstock

Ако лекарствата не са предпочитан от теб метод за спасяване от менструални болки, съществуват и естествени начини, по които можеш да си вземеш довиждане със спазмите още преди да са се появили.

Д-р Ребека Брайтман, акушер-гинеколог от Ню Йорк, обяснява, че превенцията е необходима през целия месец, а ето и нейните съвети за това какво можеш да направиш, за да предотвратиш болките навреме.

Погрижи се за ендорфините

менструален цикъл болки спорт хранене
Снимка: Thinkstock

Преди цикъл много жени се чувстват по-тромави и изморени, което може да се предотврати с кардио упражнения като джогинг, каране на колело или плуване. Тази физическа активност ще помогне за освобождаването на бета-ендорфините, които облекчават менструалните болки.

Но ако смяташ, че няма да имаш настроение за спорт веднъж месечно преди настъпването на съдбовния момент, тогава поддържай редовно форма през целия месец. Брайтман предлага да използваш комбинация от по-интензивно кардио и по-спокойни йога тренировки – тя е особено подходяща за тези от нас, при които менструалните болки са разположени в кръста.

Смехотворни митове за менструацията през вековете

Намали нивата на стреса

менструален цикъл болки спорт хранене
Снимка: Thinkstock

Взаимовръзката между стреса и болката е научно доказана, затова и нивата на напрежение се отразяват на менструалните спазми. Както отбелязва Брайтман, стресът влошава възприятието на болката, а разрешение тук отново намираме във физическите упражнения. Лекото кардио и йогата помагат за балансиране на нивата на стрес.

Храни се балансирано

менструален цикъл болки спорт хранене
Снимка: Thinkstock

Не става въпрос за изключване на вълехидрати или кафе, а консумиране на малко повече зеленчуци, протеини, плодове, както и вода. Това поддържа нивото на кръвна захар стабилно и и помага за по-лесното функциониране на организма.

Немалко специалисти препоръчват и намаляване на количеството кафе, тъй като напитката може да влоши други симптоми като тежест и болки в гърдите. В случай, че си от тези, които не могат без поне една чаша, Брайтман съветва да не вгорчаваш допълнително дните от цикъла си, лишавайки се от кафе. Влиянието на кофеинът върху менструалните блоки и без това е минимален, освен ако не пиеш по осем чаши на ден – в такъв случай ги намали.

Храни за предизвикване на менструация

Проследявай цикъла си

менструален цикъл болки спорт хранене
Снимка: Thinkstock

Ако все пак имаш намерение да вземеш лекарство, за да намалиш спазмите, най-подходящото време да го направиш е преди началото им. Ключов също е видът, който приемаш – нестероидните противовъзпалителни средства като ибупрофен и нароксен са най-добри в предотвратяването и борбата срещу менструални крампи.

Малките виновници за тях се наричат просталгландини – eйкозаноиди от групата на липидите, които тялото освобождава, за да подготви матката за отделяне на части от нейната лигавица по време на цикъл. Просталгландините обаче атакуват не само матката, а целия тазов район, в резултат на което чувстваме болка.

Именно нестероидните противовъзпалителни средства въздействат върху производството на просталгландини. Лекарствата няма да намалят кръвотечението или продължителността на цикъла, но ще укротят спазмите – особено ако знаеш кога се очакват да започнат.

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти