Жените са герои - учени доказаха, че цикълът боли колкото сърдечен удар

менструация цикъл болка
Снимка: Thinkstock

Лекарите най-накрая потвърждават нещо, което жените твърдят от... цяла вечност, а именно: че крампите по време на месечен цикъл са много, много болезнени. 

Всъщност, болките по време на този период от месеца могат да бъдат съизмерими с едно много сериозно и страшно състояние.

Това беше официално казано от британски учени, които изследват дисменореята, или изключително болезнен цикъл, от който страдат една от пет жени.

Доктор Джон Филъбоу, професор по репродуктивна медицина от Лондонския университет обяви, че силата на менструалните болки имат еквивалент: и това е сърдечният удар. 

менструация цикъл болка
Снимка: Thinkstock

Вторият най-голям причинител на неприятни усещания при жените след дисменореята е ендометриозата. От нея страда една от десет жени. Това е заболяване при жените в репродуктивна възраст, при което тъкани от матката могат да се "установят" в други органи, най-често това са яйчниците. 

Ученият, доктор Доктор Ани Уекъсър казва: "Менструацията не е била взимана като сериозно медицинско състояние много дълго време, дори е била описвана като истерия. Не говорим достатъчно за този проблем, знанията на младите момичета за здравето им по време на цикъл е много ограничено".

менструация болка жена
Снимка: Thinkstock

Това признание от страна на британските учени дава надежда на много жени, които изпитват сериозни болки, че ще получат повече разбиране и внимание от лекарите. 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти