Йога за добра перисталтика

Йога за добра перисталтика
Снимка: Thinkstock

Около празниците често преяждаме и се чудим как да облекчим тежестта в подутите ни кореми. Нека да помогнем на храносмилателната ни система да се справи с всички предизвикателства, които й отправяме.

Най-лесната поза, която ще ви предложа, може да се прави непосредствено след ядене, защото влияе изключително благоприятно върху процеса на храносмилането.

Просто застанете на колене и седнете между петите си. Изправете гръбначния стълб. Поставете длани върху бедрата и стойте така най-малко една минута. С всеки следващ път увеличавайте времето. Освен на тежестта в корема, позата повлиява добре на мускулатурата на краката и отстранява ревматични и невралгични болки.

Следващите асани, които ви препоръчвам са “супермен” и “лък”. Те ще ви помогнат за добра перисталтика. Но помнете – правете ги два часа след хранене!

Понеже и двете се изпълняват по корем, може да си изберете една от тях. Повторите я няколко пъти, дишайки нормално през носа. Почивайте си между повторенията.

Не правете упражненията, ако имате проблеми със сърцето, дискова херния или заболяване на коремните органи.  В поза “лък” се опитайте да залюлеете тялото напред и назад.

След навеждащите назад пози, направете една навеждаща напред гръбначния стълб – “главоколянна поза”. Тя стимулира храносмилателния трак и ще ви помогне при смущения в стомаха, черния дроб, далака, бъбреците и червата.

От седнало или легнало положение поемете въздух и вдигнете ръце нагоре. Издишвайки, се наведете напред от таза, колкото можете към краката. Не сгъвайте колене и не огъвайте гръбнака. Дишайте нормално.

И най-важното – просто не преяждайте!

* * *

Скъпи приятели, каня ви на моя курс по класическа йога. Занятията се провеждат всяка неделя - от 17 и 19 часа и всяка сряда и понеделник - от 19 часа (на свещи). Уютната ни зала се намира в квартал Изток, балетно студио ОДЕТ, на улица "Латинка" 5. На 2-5 минути пеша от х-л "Плиска" и кино "Изток", и 10 минути пеша от метростанция "Жолио Кюри". Носете си само удобни дрехи, постелка (ако не желаете да ползвате нашите) и добро настроение. Е, ако не е такова, ви обещавам, че ще стане! Цената е 10 лв. за еднократно посещение и 5 лв. с карта за 12 поредни посещения (60 лв).

Занятието включва час и половина програма от йога асани, дишане и релаксация. Групата е подходяща за всички, които искат да поддържат добрата си форма и здраве с йога - и начинаещи, и средно напреднали, и напреднали, защото показвам както лесен, така и труден вариант на позите. За повече информация, посетете Фейсбук страницата: yogatime.

Ще се радвам да правим йога заедно!

Очаквам ви!

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти