Лечебните храни, наподобяващи човешки органи

Лечебните храни, наподобяващи човешки органи
Снимка: Thinkstock

Съвършенството на природата не спира да ни учудва. Всичко е подредено в изящен порядък.

Дори там, където повечето хора виждат хаос, се оказва че има перфектна хармония и ред.

По-наблюдателните хора отдавна са забелязали и един интересен феномен - редица плодове и зеленчуци наподобяват човешки органи и още по-любопитното - имат лечебно въздействие именно върху тях!

От Zdravduh.com ни запознават с това кои храни на кои органи приличат и на какво се дължи полезното им въздействие върху здравето.

Домати

От ботаническа гледна точка този зеленчук всъщност се причислява към плодовете.

Неговата форма и цвят изключително много наподобяватчовешкото сърце. Точно като сърцето, доматът е червен и е разделен обикновено на четири "камери".

Той съдържа калий, който е много важен за балансиране на електролитните процеси в организма.

Нещо повече - липсата на този микроелемент може да доведе до нередовен сърдечен ритъм.

Консумацията на домати действа благотворно и за намляване на кръвното налягане и за редуциране нивото на лошия холестерол (LDL). Именно затова червеният плод/зеленчук е толкова полезен за поддържане на добра сърдечна дейност. 

Орехи

Веднага можем да определим на кой човешки орган прилича ореховата ядка - тя силно наподобявачовешки мозък. Орехите са съставени от 60% ненаситени мазнини. Съдържат особено ценната незаменима омега-3 мастна киселина.

Мозъкът също е изграден предимно отнесатурирани мазнини. Затова не е странно, че орехите са идеалната храна за остър ум. В състава на ореховите ядки влиза и желязо, което е крайно необходимо за достигането на кислорода до всяка една наша клетка и съответно подпомага дейността на нервната система.

Богатият витаминозен (С, А, Е, В група) и минерален (магнезий, желязо, калий, фосфор, йод) състав на тези ядки ги превръща в една от най-ценните за организма ни храни.

Морков

Морковът, когато е разрязан напречно прилича много начовешкия ирис. Всички знаем, че морковите са едни от най-полезните храни за зрението. Не сте виждали заек с очила, нали?:)

Морковите съдържат витамините А и С, които са антиоксиданти ипредпазват клетките от стареенекато неутрализират агресивните свободни радикали. Бета-каротенът (природната форма на витаминамин А) е особено полезен за зрението ни. Липсата му би могла да доведе до кокоша слепота.

Достатъчното количество от този витамин предпазва очите от сухота и отвредните ултравиолетови лъчи. Консумацията само на един морков на ден може значително да подобри състоянието на зрението и на кожата ни. 

Патладжан, круша, авокадо
​Формата на тези продукти напомня на женската матка. Те имат антиоксидантен, противовъзпалетелен и антимикотичен ефект. Ето и за какво още са полезни:

Патладжанът често е обявяван за тежка храна. Затова не трябва да се консумира от хора с храносмилателни смущения или чернодробни проблеми. От друга страна патладжанът съдържа мощен антиоксидантен комплекс - витмини А и С, които предпазват клетките от стареене и имат антитуморен ефект. Патладжанът е богат и на минерални вещества - цинк, калций, магнезий, калий, селен и др., затова е полезен и за костите и за прочиствене на бъбреците.

Крушата съдържа също антиоксидантитевитамини Е, С и А, както и малки количества от В-група. Тя включва в състава си ценни фибри и помага призапек, депресия и затлъстяване. Подпомага и работата на панкреаса. Съдържа микроелементите - цинк, мед, желязо, фосфор, магнезий, калций, калий. Крушите подобряват кръвообръщението и метаболизма, полезни са за костите и регенериране на клетките. 

Авокадото съдържа незаменими мастни киселини от типа омега-6. Има противовъзпалителни свойства и предпазва артериите ни от натрупване на артеросклеротични плаки. Съдържа още витамин К, който отговаря за съсирването на кръвта, т.е. подходяща храна е за диабетици. Включва и витамините Е и С, както и В-група. Източник е на минералните вещества калий и мед. 

Грозде

Гроздето поразително напомня кръвните телца. Те имат свойството да защитават организма и да го предпазват от инфекции и гъбички. Гроздето също има противовъзпалителен ефект върху телата ни и подобрява кръвообращението, помага за пречистване на кръвта и за извличане на токсините. Гроздето съдържа калций, силиций, йод, арсен и др. Добър източник е и на витамин С. Така че въпреки високия му гликемичен индекс, е добра идея да го включваме редовно в менюто си. 

Боб

Бобът изключително много напомня по формата си на бъбрек. Той има диуретично действие, затова се препоръчва именно при бъбречни и чернодробни проблеми.

Бобът е ценен източник на фибри, които помагат за понижаване нивото на кръвната захар и са подходяща храна при спазване на диета. В него се съдържатвитамини от В-група, които помагат за понижаване на аминокиселената хомоцистеин в кръвта. Високите количества от нея са индикатор на повишен риск от инфаркт и инсулт. Бобът съдържа още магнезий, желязо, фосфор и цинк. 

Очаквайте утре преди обяд втора част, когато ще се разкрие на кои органи приличат и за какво са ни полезни, джинджифила, кайсията, лукът, цитрусите и още няколко вида храни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти