Йога при гръбначни изкривявания

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Причините за гръбначните изкривявания са много, но най-вече неправилен седеж още от училищния чин до работата ни на бюро, обикновено пред компютър.

Редовното практикуване на йога може да ви помогне, ако степента на изкривяването не е много силна. Има много полезни асани за този проблем.

Тук ще ви покажа 3, на които съм се спряла, защото почти нямат противопоказания. Правете ги само, ако са ви лесни и докъдето можете, без болка и ненужно усилие.

Започнете със загряване и пълното йогийско дишане.

После направете по 8 повторения на следните упражнения като задържате по около 10 секунди в позата:

Легнете по корем, с опряно в пода лице. Свийте ръце от двете страни на гърдите. Дланите са обърнати към пода. Като се опирате на тях, вдишвайки повдигнете тялото, докато изпънете ръце в лактите. Ако това не ви се отдава изцяло, не се притеснявайте. Може да изпълнявате асаната със средно разтворени или изцяло събрани крака.

Отново от легнало по корем положение хванете последователно глезените на двата крака. След всяко повторение се отпускайте по корем на пода с ръце под челото или до тялото за кратка релаксация.

Седнете с двата крака в една посока, като тежестта да пада на дясното бедро. Оттук прехвърлете левия крак пред десния и с дясната ръка прегърнете коляното. Лявата ръка остава отзад за опора. Погледът също е през лявото ви рамо. Задръжте за няколко вдишвания и издишвания.

Повторете в другата посока. Направете по 5 повторения на всяка страна.

Полезни за този проблем са още позите: свещ, стойка на глава, колело (голям мост), триъгълник, скакалец, полукамилска и камилска поза и др.

И най-важното – да обръщате внимание на стойката си и да държите гърба ви изправен.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти