Как да използваме етеричните масла

Да вземем най-доброто от тези натурални продукти
Снимка: Thinkstock

По презумпция повечето от нас смятат, че няма нищо специфично в използването на широкоразпространените козметични и лечебни продукти, но понякога се оказва, че съществуват разни тънкости, с чието познаване ще постигнем максимален ефект от конкретното козметично или медицинско средство.

Затова нека обърнем внимание на някои специфични правила, които е редно да спазваме, когато решим да третираме кожата си с различните видове етерични масла.

Всички те представляват концентриран и дестилиран извлек от цветчетата, листата, плодовете, кората, корените и семената на дадено растение.

Много често за получаването на един литър етерично масло са нужни 40-50 кг цветове или плодове, което обяснява и силната концентрация на тези продукти, а за добива само на 25 мл от прочутото розово масло, на което България е основен световен производител, са нужни близо 100 кг листа от царицата на цветята.

Най-често етеричните масла се използват за лечение на стресови състояния, вирусни и гъбични инфекции и не на последно място – за козметични цели. Именно качествената им попивателност от кожните клетки ги прави надежден разкрасителен, хидратиращ, витаминозен и подмладяващ агент.

Често хората си правят и инхалации с някои от етеричните масла, за да може тялото им оптимално да релаксира и да се тонизира.

Ако ги използвате във ваната, не е необходимо да надвишавате количеството от 30 капки.

Сред етеричните масла има и такива с доста агресивни съставки, затова те фабрично се примесват в други мазила и кремове, за да не предизвикат изгаряне на кожата при тяхното директно нанасяне.

Съветваме ви каквото и масло да решите да прилагате върху себе си, първо да го тествате на китката си и ако след няколко часа няма странична алергична реакция като парене, сърбеж и зачервяване – то тогава може да сте спокойни за неговата бъдеща употреба във вашето всекидневие.

По отношение на лицевата област и шията е най-добре да разнесете няколко капки от маслото с нежни и масажни движения, след което поставете лек хидратиращ крем, за да придадете блясък и еластичност на кожата ви.

Ето и списък с основните действия на отделните видове етерични масла:
* Лавандула – успокоява раздразнената и суха кожа;
* Гераниум – подходящ е за чувствителна кожа;
* Морков – помага при уморена и суха кожа;
* Кипарис – полезен е при зачервена кожа;
* Пачули – редуцира акнето;
* Лимон – ефективен е срещу омазняването на кожата;
* Лайка – противовъзпалително средство, подходящо за всички видове кожа;
* Розмарин – придава блясък на косата;
* Евкалипт – дезинфектира кожата на скалпа;
* Мента – заздравява косата;
* Градински чай – способства за растежа на косата;
* Риган и хвойна – имат антицелулитен ефект;
* Портокал и сандалово дърво – чудесен избор за релаксация на тялото чрез ароматерапия.

Повечето етерични масла имат трайност между 12 и 18 месеца, стига да ги държите на тъмно. Избирайте само масла, в които не се съдържат синтетични компоненти.

Внимателно четете етикетите на шишенцата и опаковките и подбирайте масла, които са студено пресовани (а не горещо пресовани), защото само в тях витамините се запазват в най-пълноценна форма.

Някои видове масла (бергамот, лимон, кедър) са фоточувствителни, така че не ги нанасяйте, ако ще се излагате на слънце. В противен случай – кожата ви ще стане на петна.

Етеричните масла не бива да се прилагат при екземи, круп, алергичен ринит и астма.

* Задължително обаче се консултирайте със специалист, преди да решите да използвате каквото и да било етерично масло, особено пък ако сте бременна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти