Яжте картофите така, за да бъдат най-полезни за вас

Картофите са изключително популярен кореноплоден зеленчук, но знаете ли, че консумирането им по определен начин ще ги направи в пъти по-полезни за вас?

Ако ядете картофите заедно с кората им ще осигурите повече фибри, витамини, минерали и фитохимикали, отколкото когато ги ядете обелени. В случай, че не добавяте много масло, заквасена сметана, сирене или бекон в картофеното ястие, то всъщност е доста диетична опция, защото кората на този зеленчук е с ниско съдържание на калории и осигурява ползи за здравето, включително подпомагане на храносмилането, управление на кръвното ви налягане, поддържане на костите ви здрави и предпазване от заболяване.

Корите на картофите не съдържат холестерол или значително количество мазнини. Всъщност ако ядете само кожата на вашия печен картоф, вие ще се възползвате от повече протеини и фибри, отколкото ако ядете целия картоф. Едва ли ще ви бъде толкова вкусно, само че това е друг въпрос. 

Вижте в галерията ни какви точно са ползите от яденето на картофи с корите:

Ето защо трябва да ядете картофите с кората им

Имайте предвид, че в картофените кори може да има пестициди. Организацията USDA установява, че 70 процента от храните, тествани през 2019 г., имат остатъци от пестициди, които са възможен канцероген за хората. Картофите са в списъка с топ 12.

Ако не можете да отглеждате картофи сами, опитайте се да купите ‌органичен продукт. Проучване от 2019 г., публикувано в ‌Environmental Research‌, установява, че яденето на органични продукти само за шест дни води до средно 60% намаление на нивата на синтетични пестициди, измерени в урината на тестваните лица, в сравнение с придържането към конвенционална диета.

Не правете това, когато готвите картофи

Прочетете също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти