Да разбулим великата мистерия на виното

Да разбулим великата мистерия на виното
Снимка: DiVino

Най-важното за виното е това, че то трябва да носи удоволствие. А най-важното за пиещите го, е да бъдат експериментатори, които нарушават правилата („всяко правило си има…”, чували сте) и свободни от предразсъдъци души.

Виното е велика мистерия и древна митология в очите на повечето хора, поради което удобен терен за изпъкване на много(не)знайковци.

За всички любопитни, но плахи почитатели на виното – няколко мита, които се нуждаят от спешно развенчаване и с които да разобличите фалшивите играчи:

Червеното вино е по-добро от бялото
Каза кой? Дядо с домашното вино? Бялото вино е всичко друго, но не и безхитростна алтернатива на червеното, когато го няма или навън е прекалено горещо за него. То предлага изключителна палитра от стилове, много по-богата от тази на червеното: тихо или пенливо, от сухо до десертно, с висока или с ниска киселинност, с или без дъб.

Сортовите аромати са изключително разнообразни: растителни, цветисти, минерални и опушени. Големите бели вина могат да отлежават с десетилетия (шампанско, бяло бургундско, ризлинг, Шабли). Висококачествени бели вина могат да се получат само в райони с достатъчно хладен климат, който да позволи бавното и цялостно узряване на гроздето (рядкост с напредването на глобалното затопляне) и искат повече грижи и в избата, като контрол на температурата на ферментацията и на достъпа на кислород по време и след нея, температурно стабилизиране, бистрене, филтриране и т.н.

На трапезата бялото вино също е доста по-многостранен участник от червеното. Ясно е, че то е виното за салати, предястия или риби. Също така обаче, то е един от най-добрите партньори за телешко, азиатска кухня, пернат дивеч или джолан с кисело зеле. За десертите да не говорим.

Бяло вино с риба, червено – с месо
Морално остаряло правило, особено пък на фона на етническите кухни, които завладяват света и на изключително разнообразната стилистика на вината по света. Съобразявайте се с интензивността и вкусовете на цялото ястие (плюс подправки, сосове и начин на приготвяне), експериментирайте. Червеното месо на риба тон е прекрасно за пино ноар, а гъската със сладко червено зеле и тежък грейви сос – за млад ризлинг.

Розето е за жени
Любимо изказване на БГ-мачото. Ако ухаещите на йогурт с ягода, сладникави розета може и да са били купувани главно от жени, то сухите розета, особено тези от Прованс, формират последната наистина голяма тенденция в световното потребление на вино. През 2012 година са произведени 22.5 милиона хектолитра розе, които са около 10% от световното винопроизводство. Не сме чак толкова много жените, има и мъже, които са си купили няколко от тези милиони литри. Не се плашете, не боли.

Винтова капачка = евтино вино
Всяка четвърта бутилка е корквана (т.е. притежаваща дефекта „корк”, съответно негодна за консумация) и винопроизводителите от години търсят алтернатива на корка като средство за затваряне. Винтовата капачка се налага като най-качествената такава – няма коркване, няма оксидация, няма нужда от тирбушон, запазва се качеството на виното в недопитата бутилка. Как се развиват вината затворени с нея е много рано да се каже, тъй като се използва от има-няма 30 години.

Коркът – от 17 век. Така, че почакайте малко преди да осъждате и отхвърляте. Може да ви подейства успокояващо, че страни, известни с качествените си вина, използват до 90% винтова капачка за вината си – Нова Зеландия, Австрия, Швейцария, Австралия.

Червеното вино се сервира на стайна температура
На чия стая обаче? На вашата свръхзатоплена или на тази в средновековния френски замък, за която се отнася термина chambrer – темпериране на виното до оптимална за консумация температура? За информация – в съвременния френски винен език шамбриране означава автоматично 18°C.

От шампанско боли глава
Българската е единствената глава, която смята, че страда от пенливо вино или шампанско. Всъщност тя страда от „Искра”, а.к.а. Непознание и Стиснатост. Пенливите вина, произведени по класическа технология (втора ферментация в бутилката) са символ на царски и президентски лукс, защото представляват върха на занаятчийското познание в правенето на вино. Научете го наизуст.

Чашата трябва да се сменя или изплаква с вода при всяко следващо вино
Ако предишното е било супер ароматно или корквано вино, или вие сте парвеню – да. Ако не е така – не. Ако държите, изплакнете чашата си с малко количество от следващото вино – терминът се нарича „авиниране”. А пък вече авинираната си уста няма защо да мъчите с вода.

Бутилката се отваря предварително, за да „диша”
Ако пък видите, че не диша, направете ѝ изкуствено дишане.

Принципно, известно количество кислород помага за разгръщането на ароматите във виното, но гърлото на бутилката е толкова тясно, че дори да я отворите часове преди да я пиете, промяната надали ще е голяма. Най-доброто място за дишане на виното е във вашата чаша, която идеално е с по-голям балон и пълна най-много до 1/3 от обема ѝ. Ако виното има утайка, можете и да прелеете в гарафа или декантер, но не прекалявайте и с последния ритуал.

Купажните вина са некачествени

Присъствието на име на сорт на етикета ви дава донякъде сигурност какво получавате (донякъде, защото в ЕС едно вино има право да се обозначи с даден сорт, когато съдържа 85% от него, в САЩ – даже 75%), но не и информация за качество. Купажните вина могат да бъдат толкова добри или лоши, колкото и чистосортовите.

Скъпото вино е по-доброто вино
Както при много други продукти, така и при виното високата цена обозначава не само високото качество на продукта, но и валидира значението на самия клиент.

Никога не забравяйте какво е казал барон Филип дьо Ротшилд: „До 20 евро плащате цената на виното, над 20 – своята”. Скъпото вино не означава автоматично удоволствие, а какво казахме в началото, кое е най-важно при пиенето на вино?

Чистото, неподправено, невъздържано удоволствие.

Яна Петкова за сп. DiVino

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти