Цветята на Бах: За самотата и сближаването

Цветята на Бах: За самотата и сближаването
Снимка: netinfo

Илиaна Смилянова

Да стане самостоятелен, зрял и разчитащ на себе си човек, е вътрешен стремеж и задача на всекиго.

Това е продължителен и дълбок процес на себепознание и себепромяна, който продължава цял живот.

Когато обаче стремежът към самостоятелност и независимост ни отдалечава прекомерно от другите и ни води към изолация, самота и болезнена уединеност, той започва да възпрепятства, както нашето индивидуално развитие, така и връзката ни с цялото, от което всеки е важна, неотделима и незаменима част.

Ето как Едуард Бах представя мисловно-емоционалната предпоставка за това състояние:

За онези, които, болни или здрави, предпочитат да бъдат сами. Те са тихи хора, които се движат безшумно, говорят малко и спокойно. Много независими, способни и сигурни в себе си, независими от мненията на другите. Те спазват дистанция, оставят другите на спокойствие и следват свой собствен път. Често са умни и талантливи. Техният вътрешен мир и спокойствието им са благословия за околните.

Всеки от нас има основната, първостепенна задача да се (по)грижи за себе си, да се опознае, да развие и да намери своето уникално място в света, своята житейска позиция, на която с радост и лекота да даде своя принос към общото благо.

Същевременно ние не живеем изолирано и независимо един от друг, а неслучайно, съзнателно и подсъзнателно, сме неразделно свързани, споделяме единен произход, общо време и пространство, общи атмосфера, нужди и стремежи. Всички ние сме отделни живи нишки, втъкани в единната жизнена тъкан на вселената.

И нищо, присъщо на когото и да е от нас, не е чуждо на останалите – и като сила, и като слабост. Имаме избор в това на какво, как и доколко ние да дадем възможност за изява. Но сме свързани и с изборите на околните.

Предизвикателството, дарът, заложени в потенциала на Water Violet, Хотония е, без да се отказваме от  своята самостоятелност, без да губим способността си сами да се справяме с житейските си задачи, да не се отказваме от общуване и сближаване с другите. Да слезем от „пиедестала” на прекомерно високите очаквания и представи за себе си, да заменим  усещането си за превъзходство с чувство за родство и близост, да превърнем гордостта си в смирение и разбиране, да се отворим осъзнато за света и за светлината в него, да допуснем сътрудничество, подкрепа, помощ при нужда.

Да увеличаваме способността си да се променяме и да се приспособяваме – защото и откритията на новата биология (в лицето на новата наука епигенетика) доказват, че оцеляват не най-силните, а най-адаптивните и способните на сътрудничество.

Вероятно едно от най-големите богатства, с които ще можем да си тръгнем някога оттук, ще бъде всичко онова, което сме споделили помежду си – както онова, което сме дарили, така и даровете, което сме приели от другите, доверието, с което сме се свързали, чистосърдечният обмен, в който сме съучаствали.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Прочети още за Цветята на Бах в Edna.bg ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти