Цветята на Бах: За лъжата и смелостта да бъдеш себе си

Агримония
Снимка: Thinkstock

Илиaна Смилянова

Да изразяваме по своему, открито и естествено своите вълнения, своите мисли и чувства е важно условие за хармония и за създаване на истинска, неподправена връзка с източника, със себе си и с другите. И основна предпоставка за здраве - на всички нива.

Тъгата, противоречията и тревогите, редом с радостта, съгласието и спокойствието са наши спътници, равноправни и  пълноценни участници в емоционалния и мисловния ни свят.

Опитът ни да отречем едните за сметка на другите, да се разграничим от своите „негативни”, нехаресвани, недолюбвани мисли и чувства, да ги скрием от себе си, от света и от светлината води до нарушаване на естественото (ни) равновесие, неминуемо засилва вътрешното ни напрежение, пречи на навременното разрешаване на актуални противоречия и постепенно ги задълбочава до състояние на нетърпимост.

Именно за подобни нагласа и поведение Едуард Бах създава есенцията от цветето Агримония: „За общителни,  весели хора, с чувство за хумор, които обичат спокойствието – те страдат при спорове и кавги и за да ги избегнат, са готови да жертват много. Въпреки че като цяло имат проблеми, изпитват безпокойство и страдат умствено и физически, те скриват грижите си зад шеговита и хумористична маска и са считани за много добри приятели. Те често прибягват до алкохол и опиати, за да се стимулират и да си помогнат да носят тревогите си с веселост.”

Ключът, лекът за справяне с това предизвикателство отново е в стремежа към златната среда, в точната доза. Прекомерното себеразкриване и споделяне на онова, което преживяваме, може да ни направи уязвими, да ни лиши от важното и нужно ни усещане за интимност, за съкровено общуване със себе си и с Душата ни. Излишните сблъсъци могат да наранят както нас, така и другите.

В другия проблемен полюс обаче са фалшът и лъжата (макар и „с най-добри намерения”), прикриването на онова, което е вътре в нас, и външната му подмяна с маска, с която постепенно се срастваме и която се превръща в сериозна бариера между нас и другите и същевременно между нас и същината ни, и ни отдалечава – постепенно и често опасно неусетно – от верния път.

За това разкриване („излагане”) пред света са ни нужни честност и смелост. Честност към себе си и към другите, към своето и към чуждото усещане и гледна точка. Смелост, за да приемаме открито естествените разминавания и различия помежду ни, да не бягаме от актуални (и нужни, здравословни) конфликти и противоречия, да не се страхуваме от противоречията.

Да помним, че в различието тупти единството и че най-естественото нещо е да можем смело и без страх да бъдем себе си, такива, каквито сме сътворени.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Прочети още за Цветята на Бах:

Освободи себе си* с Цветята на Бах

Цветята на Бах: За паническия страх и геройската смелост - цветето желтак

Цветята на Бах: За подражанието и интуицията - цветето цератостигма

Цветята на Бах: За фантазирането и реализирането на мечтите - цветето повет

Цветята на Бах: За самотата и сближаването - цветето хотония

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти