Чудото селен и как да си го набавим

g
Снимка: Thinkstock

Селенът се намира в съвсем малки количества в организма, но неговата роля за здравето е огромна. Той е мощен антиоксидант и като такъв забавя процесите на стареенето.

Селенът играе решаваща роля и за нормалната функция на щитовидната жлеза.

Знае се, че тя е натоварена с редица функции свързани с метаболизма, сърдечно-съдовата система, топлопродукцията, фертилитета. Той влиза в състава на ензим, който е отговорен за превръщането на по-малко активния хормон на щитовидната жлеза тетрайодтиронин (Т4, тироксин) в метаболитно по-активния трийодтиронин (Т3).

Затова, особено за хората страдащи от болести на щитовидната жлеза, селенът е много важен елемент. Имунната система също се нуждае от него, особено в комбинация с други витамини. Доказана е ползата при комбинация на селен с цинк и витамин С.

Тялото алармира, когато има недостиг на селен с определени симптоми: умора, мускулна слабост, често боледуване, смущения в сърдечния ритъм, атеросклероза, повишени стойности на холестерола. Застрашени са хората живеещи в райони с бедни на селен почви, при продължително боледуване и неадекватно хранене, при пушачи, злоупотреба с алкохол, заболявания с нарушена резорбция на веществата в червата като улцерозен колит и болест на Крон, както и при хора с оперативно отстранена част от червата.

Как да си набавим селен? Разбира се, най-добре чрез храната, но трябва да се има предвид, че продължителната обработка на продуктите унищожава селена. Предпочитайте прясна, нерафинирана храна.

g
Снимка: Thinkstock

Селенът от растителните продукти се усвоява много по-добре, отколкото този от животинските продукти. Селен се съдържа в бирена мая, пшенични зародиши, риби, стриди, миди, омари, чесън, бразилски орех, слънчогледови ядки, черен дроб, масло.

Необходимата дневна доза за възрастни е 55 мкг, за деца в зависимост от възрастта от 20 до 40 мкг дневно. Ето и количеството в най-достъпните източници:

Първенец по съдържание на селен е бразилският орех. Достатъчни са само две ядки дневно за да задоволят нуждите на организма от селен. Защото в 100 гр.бразилски орех се съдържат цели 1530 мкг. селен.

g
Снимка: Thinkstock

Овес - Закуска с овесени ядки ни доставя не само фибри и витамини, но и селен. В 100 грама овес се съдържат 34 мкг селен.

g
Снимка: Thinkstock

Сьомга - Тя е известна предимно с изобилието от омега 3 мастни киселини, но селенът в нея не е за подценяване. В 100 грама сьомга се съдържат 38 мкг. селен.

g
Снимка: Thinkstock

Пилешко месо - Добър източник на протеини с малко калории и мазнини. Селенът в него също не е малко -25 мкг в 100 грама пилешко месо.

g
Снимка: Thinkstock

Яйца - Варените яйца са чудесен източник на протеини, витамин Д, който е важен за профилактика на рахита и остеопорозата, и на селен. Количеството му е 31 мкг в 100 гр. яйца.

g
Снимка: Thinkstock

Слънчогледовите ядки освен, че са богати на растителни ненаситени мазнини и вит.Е съдържат и завидно количество селен-78 мкг на 100 грама ядки. 

g
Снимка: Thinkstock

В сиренето съдържанието на селен също не е малко -19 мкг в 100 грама, а в гъбите то е 12 мкг в същото количество.

g
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти