Чудото селен и как да си го набавим

Чудото селен и как да си го набавим
Снимка: Thinkstock

Д-р Павлина Андреева

Селенът се намира в съвсем малки количества в организма, но неговата роля за здравето е огромна. Той е мощен антиоксидант и като такъв забавя процесите на стареенето.

Селенът играе решаваща роля и за нормалната функция на щитовидната жлеза. Знае се, че тя е натоварена с редица функции свързани с метаболизма, сърдечно-съдовата система, топлопродукцията, фертилитета. Той влиза в състава на ензим, който е отговорен за превръщането на по-малко активния хормон на щитовидната жлеза тетрайодтиронин (Т4, тироксин) в метаболитно по-активния трийодтиронин (Т3).

Затова, особено за хората страдащи от болести на щитовидната жлеза, селенът е много важен елемент. Имунната система също се нуждае от него, особено в комбинация с други витамини. Доказана е ползата при комбинация на селен с цинк и витамин С.

Снимка: Thinkstock

Тялото алармира, когато има недостиг на селен с определени симптоми: умора, мускулна слабост, често боледуване, смущения в сърдечния ритъм, атеросклероза, повишени стойности на холестерола. Застрашени са хората живеещи в райони с бедни на селен почви, при продължително боледуване и неадекватно хранене, при пушачи, злоупотреба с алкохол, заболявания с нарушена резорбция на веществата в червата като улцерозен колит и болест на Крон, както и при хора с оперативно отстранена част от червата.

Как да си набавим селен? Разбира се, най-добре чрез храната, но трябва да се има предвид, че продължителната обработка на продуктите унищожава селена. Предпочитайте прясна, нерафинирана храна.

Селенът от растителните продукти се усвоява много по-добре, отколкото този от животинските продукти. Селен се съдържа в бирена мая, пшенични зародиши, риби, стриди, миди, омари, чесън, бразилски орех, слънчогледови ядки, черен дроб, масло.

Снимка: Thinkstock

Необходимата дневна доза за възрастни е 55 мкг, за деца в зависимост от възрастта от 20 до 40 мкг дневно. Ето и количеството в най-достъпните източници:

Първенец по съдържание на селен е бразилският орех. Достатъчни са само две ядки дневно за да задоволят нуждите на организма от селен. Защото в 100 гр.бразилски орех се съдържат цели 1530 мкг. селен.

Овес - Закуска с овесени ядки ни доставя не само фибри и витамини, но и селен. В 100 грама овес се съдържат 34 мкг селен.

Сьомга - Тя е известна предимно с изобилието от омега 3 мастни киселини, но селенът в нея не е за подценяване. В 100 грама сьомга се съдържат 38 мкг. селен. 

Снимка: Thinkstock

Пилешко месо - Добър източник на протеини с малко калории и мазнини. Селенът в него също не е малко -25 мкг в 100 грама пилешко месо.

Яйца - Варените яйца са чудесен източник на протеини, витамин Д, който е важен за профилактика на рахита и остеопорозата, и на селен. Количеството му е 31 мкг в 100 гр. яйца.

Слънчогледовите ядки освен, че са богати на растителни ненаситени мазнини и вит.Е съдържат и завидно количество селен-78 мкг на 100 грама ядки. 

В сиренето съдържанието на селен също не е малко -19 мкг в 100 грама, а в гъбите то е 12 мкг в същото количество.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Представителите на кой зодиакален знак не можете да понясяте?

Абонамент