Как да държим комарите далеч

r
Снимка: Thinkstock

И най-прекрасната почивка или забавление на открито могат да бъдат съсипани от нахалните комари. А за алергичните и децата това означава обриви, силни сърбежи, възпаления и безсънни нощи. Все още не е ясно защо някои хора привличат комарите като магнит, а други просто не са „ вкусни” за насекомите.

Смята се, че комарите различават разлика в телесната температура десетки от градуса и предпочитат по-топличките хора. Отдава се значение на структурата на кожата, възрастта, начина на хранене. Други специалисти са установили, че значение имат различните миризми, произвеждани от човешкия организъм. Тези, които имат по-високи нива на съединения с плодов аромат в потта (кетони), отблъскват комарите. Ако обаче комарите си падат по вас, можете да си помогнете с някои естествени средства.

r
Снимка: Thinkstock

Пийте витамин В1. Миризмата на този витамин се излъчва през кожата и отблъсква комарите. Консумацията му е безопасна, той е водноразтворим и трудно се предозира. Дозата за възрастни е 2-3 милиграма, а за децата според възрастта от 0.5 до 2 милиграма за денонощие. Същият ефект на отблъскване има и чесъна, особено ако се намаже върху кожата, но тази миризма отблъсква не само насекомите...

Комарите се привличат и от силните миризми на парфюми, дезодоранти, пот. Затова поддържайте кожата чиста, без изкуствени ароматизатори.

r
Снимка: Thinkstock

Добро предпазно средство са естествените средства като масла от чаено дърво, розмарин, невен, босилек, градински чай, мента, лавандула, анасон, бяла ела, евкалипт. Те са отлични естествени репеленти. Напръскайте кожата и дрехите (при деца) с тях, когато има наоколо комари, и напоена кърпичка в стаята.

Най-сигурната защита е комарите да нямат достъп до кожата. Носете светли леки дрехи с дълги ръкави и крачоли. Комарите се привличат от тъмни и ярки цветове, те трябва да се избягват, когато сте на открито.

r
Снимка: Thinkstock

Класика в борбата с комарите са репелентите и фумигаторите. Фумигаторите разпръскват във въздуха отрова, която отблъсква насекомите, но е безвредна за хората. Продават се под формата на аерозоли, пластини, спирали, които се включват в контакта. Действието им продължава около 8 часа. Ако в стаята има дете, добре е прозорците да са отворени. Репелентите се нанасят върху кожата и дрехите и осигуряват защита около 2 часа. Продават се под формата на спрей, лосиони, моливи.

При някои хора, особено при децата, ухапванията от комари създават доста неприятности –алергични реакции с оток, зачервяване, инфектиране от разчесване. Добре е мястото да се намаже с противоалергичен крем, със специален крем при ухапване от насекоми или с кортикостероиден крем. В редки случаи се налага прием на противоалергични медикаменти през устата.

r
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти