Лятото улеснява конюнктивита

g
Снимка: Thinkstock

Конюнктивитът е най-честото очно заболяване, атакува целогодишно малки и големи. Но лятото си остава „любим сезон” на това неприятно заболяване. Вирусите и бактериите виреят отлично на топлина и влага, слънцето допълнително дразни очите, високите температури потискат имунната сситема.

Басейните и плажовете са пълни с хора и заразата лесно се пренася от човек на човек. Най-засегнати са децата, те не умеят да се пазят, пипат навсякъде и със замърсените си ръчички разнасят заразата.

g
Снимка: Thinkstock

Конюнктивата е нежна, прозрачна, невидима мембрана, които покрива окото и клепачите от вътрешната им страна. Чрез нея окото се храни, защитава, богата е на много нервни окончания. Така, когато върху нея попадне прашинка или друг дразнител се предизвиква защитен рефлекс –мигане, с което се изхвърля дразнителят. Тя се овлажнява постоянно, което дава възможност да мигаме милиони пъти дневно без проблем.

Когато конюктивата се възпали, нейната защитна функция се нарушава и страда цялото око. Усещането е изключително неприятно – клепачите отичат, появява се секрет с различен цвят и консистенция, често има сърбеж и дразнене, сутрин очите трудно се отварят. Причинителите най-общо са два – инфекциозни (различни вируси, бактерии) и неинфекциозни. Последните са от механично дразнене на очите –чуждо тяло (прашинки, дим, пясък, сух въздух), слънце. Към тях спадат и алергичните конюнктивити, те често са в комплект с алергична хрема.

g
Снимка: Thinkstock

Характерното за тях е силният сърбеж, бистрия секрет, оток на клепачите, засягат се и двете очи.. Дългото седене пред монитора предизвикват т.нар. „сухо око”. От дългото втренчване „забравяме” да мигаме, окото не се овлажнява, изсъхва, зачервява се и сърби. Зачервяване на очите се получава и при некоригирани проблеми със зрението– астигматизъм, очила с диоптри, които не отговарят на зрението, късогледство, далекогледство. Неинфекциозните конюнктивити не са заразни.

Инфекциозните конюнктивити основно са вирусни (аденовируси, ентеровируси) или бактериални (стрептококи, стафилококи, хемофилус инфлуенце). Те са много заразни, и обикновено болният човек заразява цялото семейство. Предаването на инфекцията става чрез замърсени ръце, както и ползването на общи предмети –кърпи или други предмети, които болният е докосвал.

g
Снимка: Thinkstock

Основната профилактика е строгата лична хигиена, особено когато наоколо има човек с конюнктивит - индивидуални кърпи за лице и ръце, често миене на ръцете с топла вода и сапун, да не се споделят капки за очи, очен грим, калъфки за възглавници.

Какво да правим, ако сме потърпевши. Първо, не се самолекувайте, различните конюнктивити се лекуват по различен начин. Лечението се определя от лекар. За бактериални конюнктивити се изписват капки (мехлеми) с антибиотик или смесени, за вирусни –противовирусни капки, за алергични –антихистаминни, противовъзпалителни, изкуствени сълзи.

g
Снимка: Thinkstock

Промийте очите с тампонче, напоено с преварена вода или лайка, но най-сигурни са стерилните мокри кърпички за очи в аптеките. За всяко око се използва отделна кърпичка или тампон.

Отстранете нежно секретите и сложете капките или мехлема както е препоръчал лекарят. Бактериалните конюнктивити преминават обикновено за седмица, вирусните с усложнения може и по-дълго. Обикновено не хронифицират.

g
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти