Основни грешки при използването на слънцезащитни продукти

х
Снимка: Thinkstock

Че трябва да се пазим от вредното влияние на слънчевите лъчи, е ясно на всички. Доказано е, че ракът на кожата е тясно свързан с прекомерното излагане на слънце и солариуми. Кожните клетки имат памет и изгарянията в детска възраст могат да са фатални дори след десетки години.

Най-потърпевши от слънцето са децата, тяхната кожа е два пъти по-тънка и нежна от тази на възрастните, а синтезът на пигмента меланин е несъвършен. За възрастните прекомерното излагане на слънце означава и суха, лесно ранима кожа и бърза поява на бръчки. Пазарът изобилства от средства за UV защита, но те са ефикасни само ако не се допускат грешки при избора и използването им.

Първата грешка е, че купуваме каквото ни падне, най-много да погледнем с какъв фактор е продуктът. При избора трябва да се съобразим с възрастта, тип кожа, налични алергии. За алергичните са подходящи средства с минерални съставки, те отразяват слънчевите лъчи и съдържат по-малко химични съединения. Недостатъкът им е, че кожата леко побелява при нанасянето им. За хората с акне има специална серия с фотозащита. Не е разумно използването на детска козметика с  UV защита от възрастни и обратно, кожата им е различна.

Не трябва да се използват едни и същи слънцезащитните средства за лице и тяло. Кожата на лицето е по-нежна, има различна структура и козметиката се различава от тази за тяло.

Несъобразяването с мястото, където се намираме е груба грешка. Активността на слънчевите лъчи високо в планината и на брега на морето е двойно по-голяма, отколкото в града например. Там и защитата трябва да е по-сигурна.

Най-добра протекция създават средствата, които са не само с UVA, но и с UVB защита. Четете етикета.

х
Снимка: Thinkstock

Прекаляването със слънцезащитата също е грешка. Възможно е да се запушат порите, да се образуват комедони (черни точки). Затова не се препоръчва вманиачаване и непрестанното поставяне на тези средства, например вечер или в дъждовно време. Слънцето е с най-висока активност между 11 и 15 часа, трябва да се съобразим с това.

Много грешки се допускат и при прилагането на слънцезащитната козметика. За да предпазва ефективно, тя трябва да се нанася 30 мин. преди излагане на слънце и да се прилага на всеки 2-3 часа. Също и след излизането от водата, въпреки рекламата за водоустойчивост. Масово не се третират части от тялото, които лесно изгарят –уши, клепачи, стъпала, врат, пръсти.

х
Снимка: Thinkstock

Грешка е и непременно да се използват средства с най-висок фактор. При много светли кожи, тези с лунички високият фактор е оправдан, но всички останали трябва да знаят, че разликата в ефективността е малка. Например фотопротекцията при фактор 15 е 93%, а при 50-ти фактор -97%.

Не трябва да се доверяваме на 100% на фотозащитата. В горещите дни е наложително слагане на светли шапки със широка периферия, слънчеви очила (по-големи стъкла), тънък шал около врата и деколтето.

х
Снимка: Thinkstock

Спорен е въпросът трябва ли кърмачетата да се третират със слънцезащитни фактори.

Вярно е, че кожата им е нежна и лесно ранима, но те са в период на усилен растеж и синтезът на витамин Д в кожата под действието на слънчевите лъчи е от съществено значение. Най-доброто според мен е кърмачето да стои на сянка без допълнителна защита. Тя да се използва само при престой на брега на морето или високо в планината.

х
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти