Храните, които могат да ни разболеят

ф
Снимка: Thinkstock

Пазим се старателно от болните хора, за да не ни заразят. Но много често неприятностите идват от най-неочаквани места, от храната например. През топлите месеци този път на заразяване става особено актуален.

Болестотворните микроорганизми се развиват прекрасно на топло и в добра хранителна среда. Кои храни могат да са опасни за здравето ни?

Млякото може да е заразено при лоши условия на добиване и съхранение, както и да пренася болести, от които е било болно животното.

Такива са туберкулоза (козите не боледуват от туберкулоза), бруцелоза, ку-треска и др. Затова прясното мляко трябва непременно да се вари, въпреки, че на опаковката пише, че е пастьоризирано. Особено през лятото.

Най-опасно е домашното прясно мляко купено от улицата или от пазара, там няма никакъв контрол. То може да носи зарази от лошата хигиена на стопаните –салмонелоза, дизентерия, стафилококови инфекции.

Млечните продукти, преминали процес на ферментация (сирене, кашкавал) носят по-малък риск от зараза.

ф
Снимка: Thinkstock

Яйцата могат да бъдат заразени още когато се е сформирало яйцето, парадоксът е, че и прясното яйце може да е заразено. Вторичното заразяване става след снасянето с фекалиите на кокошките, както и при лошо съхранение. Най-често яйцата са източник на салмонелоза. Затова обилното измиване с вода на яйцата преди употреба е задължитерно.

ф
Снимка: Thinkstock

Месото е носител на различни паразити, най-често трихинелоза. Често се среща при дивечовото месо и при домашните животни. Освен това с месото могат да се пренасят туларемия, туберкулоза, антракс и др. Месото много бързо се разваля, особено лятото. Най-опасна е каймата, за кратко време в нея се развиват различни патогенни микроорганизми. При съмнение за годността на каймата най-добре е да се използва чрез варене, а не на скара, където части могат да останат недоопечени.

ф
Снимка: Thinkstock

Морските дарове също бързо се развалят. Значение за тяхната безопасност има и мястото на улов, например ако са в близост до изливане на канализациите могат да са заразени със салмонела, дизентерия, коремен тиф. Рибата се заразява чрез мухи, хлебарки и други насекоми, при неправилно съхранение. И тук основното правило за безопасност е добрата кулинарна обработка и да се внимава от какво място са закупени продуктите.

ф
Снимка: Thinkstock

Плодовете и зеленчуците също могат да са опасни. Нискостеблените (ягоди, репички, марули, салати, лук, подправки) са опасни като източник на кучешка тения (ехинококоза), която е тежка болест с развитието на кисти в различни органи. Най-често в черния дроб, но се засягат всички органи, дори мозъкът. Това се случва, когато заразени кучета замърсяват нискостеблените растения с изпражнения, в които има яйца на кучешката тения. Основната профилактика е обилното измиване с вода, старателно, листо по листо.

ф
Снимка: Thinkstock

На практика всеки хранителен продукт може да е източник на зараза, когато е пипан с мръсни ръце, неправилно съхраняван, облазван от мухи, хлебарки, мишки.

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти