Банани срещу депресията

Банани срещу депресията
Снимка: Thinkstock

Възможно ли е похапването на банани да държи далеч симптомите на депресията – заболяване, което засяга все повече хора от различни възрасти и пол? Отговорът е нееднозначен, тъй като ако се очаква единствено яденето на жълтия плод да повлияе оздравително спрямо засегнатите, резултатите няма да бъдат задоволителни.

Все пак, въпреки че един банан не може ефективно да влияе на лечението на болестта, някои от неговите хранителни вещества могат да помогнат в борбата срещу депресивните състояния.

Бананите съдържат витамин В6, триптофан и тирозин, желязо, фосфор, калий и калций, натрий, манган и магнезий. Аминокиселината триптофан помага на организма да произведе серотонин -  хормона, който регулира настроението.Чувствата на клинична депресия произтичат от ниски нива на серотонина. Следователно, депресираните хора са склонни да имат ниски нива на триптофан.

Освен това, витамин B6 спомага за клиничното хранене, от което тялото се нуждае, за да произвежда серотонин от триптофан.

В Университета в Хавай е било направено проучване с цел да се изясни достатъчно богат на триптофан ли е банановият плод. Учените са изследвали както банани, така и други храни и са установили, че продълговатите плодове съдържат сравнително умерено количество триптофан.

Подобни количества съдържат и голяма част от протеиновите храни, следователно бананите не могат да бъдат уникален и значителен източник на аминокиселината, т.е. те вероятно не могат да предотвратят или лекуват депресия.

Въпреки тези изводи, учените не оспорват емоционалния ефект от хапването на любимия вкусен плод. Съдържанието на фибри в бананите помага на храносмилането, а енергията, придобита от консумацията на 2 узрели банана осигурява повече от едночасова физическа активност. Тъй като депресията се овладява най-вече с интензивни разходки и повече социални срещи, може би този плод не бива да се зачерква с лека ръка от списъка на антидепресивните продукти.

Прочети още:

Приложения на банана...

Бананът и неговите добри черти

Как да направим банани на грил

Сладкото лекарство: бананите

Ще помним какво сме сънували като редовно консумираме банани

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти