Приложения на банана...

Приложения на банана...
Снимка: Thinkstock

Повечето от нас обичат да се наслаждават на бананите за закуска или за десерт. В действителност, много са причините бананите да се ползват и за други неща. Нека обърнем внимание и на техните хранителни вещества. Бананите са универсални. Те могат да се справят с почти всичко, от ухапване от насекоми до унищожаване на листните въшки.

ЗДРАВЕ И КРАСОТА
1. Лечение на изтощена коса. Смачканите на каша банани са прекрасен хранителен балсам, който се нанася преди измиване на косата за 20 минути.
2. Избелване на зъбите. Белите зъби са на мода! Разтрийте обелка от банан по зъбите си в продължение на около две минути всеки път, преди пастата за зъби и ще имате една неповторима перфектна усмивка.
3. Изглаждане на бръчките. Ето една подмладяваща рецепта с банани:
Бананите са един от най-подхранващи плодове, защото те съдържат големи количества магнезий, калий, желязо, цинк, йод, витамини А, B (фолиева киселина), E и F.

СЪСТАВКИ ЗА МАСКАТА
1 малък банан
2 супени лъжици прясна сметана
1 супена лъжица  мед
1 супена лъжица овесено брашно
Бутилирана, изворна или розова вода.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ
Смачкайте банана, с помощта на гърба на вилицата, а след това добавете сметаната, меда, и брашното. Може да се наложи да добавите още малко сметана или брашно, за да се получи консистенция на кисело мляко.
Нанесете маската на почистено лице, включително и зоната около очите и шията и оставете за 30 минути. Изплакнете с бутилирана или изворна вода или с памучни тампони с потупване. Друг вариант е да оставите кожата да изсъхне естествено.

Действие: подхранва
Типове кожа: суха, застаряваща
Честота на употреба: 3 пъти седмично
Срок на годност: 6 часа в хладилник
Време за приготвяне: 5 минути
Време на приложение: 30 минути

4. Третирайте ухапване от насекоми. Разтрийте мястото на ухапването с бананови обелки, за да облекчите сърбежа.
5. Лечение на брадавици. Бананите са богати на калий, който помага за лечение на брадавиците.
6. Лечение на натъртвания, порязвания и ожулвания. Калият помага на оздравителния процес, при порязвания, ожулвания и натъртвания.
7. При одраскване на кожата. Ако наложите бананови обелки върху одраскания участък, естествените ензими ще ускорят заздравителния процес.
8.Ексфолиране на  кожата. Бананите са естествено за грижа за тялото. Бананът е подхранващ и хидратиращ и може да се използва за нежно ексфолиране и стягане на кожата.

Ето една ефикасна рецепта с банани и захар за чудеснен аромат и леко ексфолиращ ефект за тялото.

СЪСТАВКИ
1 узрял банан
3 супени лъжици кристална захар
¼ чаена лъжичка чист екстракт от ванилия или любимото ви етерично масло
Смачкайте съставките с вилица. Не ползвайте миксер, защото пастата ще стане прекалено водниста. Ако искате да ползвате банановата каша за лицето си, използвайте банана без захарта.
Масажирайте тялото си преди да вземете душ. Лицето си нежно масажирайте с обикновен банан. Внимание! Да се избягва зоната около очите.
Изплакнете с топла вода.

ДОМ И ГРАДИНА
9. Привличане на птици и пеперуди. Подобно на хората, птиците и пеперудите, също обичат вкуса на бананите. Ако искате да наблюдавате птиците около вас, оставете един банан в градината или на терасата си.
10. Естествен тор за растенита ви. Обелките от бананите са прекрасен източник на хранителни вещества за почвата.
11. За почистване на изделия от сребро. Не е необходимо да харчите пари за скъпи и често токсични препарати за почистване на прибори и бижутерия от сребро. Вместо това, натъркайте с бананови обелки повърхността на приборите и бижутта си.След това дотъркайте с кърпа.
12. Борба с листните въшки. Никой не обича цветята му да са нападнати от досадните листни въшки. Заровете няколко нарязани бананови обелки на 2-3 см дълбочина около основата на растението.
13. Пречистване на водата. Изследвания показват, че банановите обелки могат в действителност да абсорбират токсините в замърсените реки. Ако някога се окажете сам в гората, една обелка от банан може да ви бъде от полза.

14. Бананов сладолед. Ще се изненадате колко вкусен може да бъде сладоледът, приготвен само от банани! Пасирайте замразени банани в кухненския робот или пасатор.
Някои банани, в зависимост от тяхната зрялост, имат различен вкус. По-неузрелите не са достатъчно сладки. Това може да се коригира, като се добави една супена лъжица фъстъчено масло или мед.

Автор: Кети Пеева

Очакваме и вашите текстове на edna@netinfocompany.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти