Аромат на свежест в кухнята - мента

Аромат на свежест в кухнята - мента
Снимка: Thinkstock

Със своя зелен и силен аромат, с пикантния си свеж вкус, ментата е една от ароматните треви, която у нас не е все още така добре оценена, както например във френската кухня.

Повече подробности за това растение ни дават от E-kulinari.com.

До 17 век ментата се е използвала като аромат и в ежедневните ястия на бедните и в изисканите блюда на богатите. По-късно, през 18 век е потънала в пълно забвение, като дори не са я включили сред най-разпространените ароматни треви в кухнята. Ментата оцелява заключена единствено като съставка на захарни сиропи или бонбони.

Отглеждане
Тя расте при умерен климат, на влажна и богата почва на север и на юг, среща се в диво състояние или пък се отглежда в градините. Засажда се през есента на туфи и през лятото може да ароматизирате вашите салати, маринати, чай и т.н.

Ментата расте бързо, като се оформя широка хоризонтална подземна мрежа от пълзящи стебла. На тях са и корените, и надземните стръкове. По този начин ментата завладява собствена територия и прогонва съседните растения. Дори да я изскубнете, винаги ще остане малка част от стеблото, което ще я възроди малко по-встрани.

Това желание за растеж, в съчетание с това за възпроизводство, има друг ефект - ако сложите две разновидности една до друга, скоро от тях ще се образува хибрид. Така например Mentha piperata е спонтанен хибрид на Mentha aquatica и Mentha spicata.

Видове мента

Ботанистите казват, че има около 40 вида мента. В кулинарията се използват около десетина вида, които имат свое присъствие в производството, в готварските традиции на отделните региони или пък в рецептите на големите готвачи.

Ароматът, който идва от нейните зелени листенца - овални със заострен или заоблен връх, гладки или назъбени, мъхести или без мъх, е повече или по-малко силен, но винаги разкрива своето присъствие.

*Mentha spicata (зелената или сладка мента) се използва най-вече в сосове, салати, пресни зеленчуци, в средиземноморската кухня заради пролетния си аромат.
*Mentha piperata (лютивата мента) разгръща своя аромат в алкохола, ликьорите, сиропите, шоколада, бонбоните, както и в дъвките и пастите за зъби.
*Mentha citrata (разновидност на лютивата мента) е по-рядко срещана и има по-силно изразен плодов аромат, който я прави подходяща за напитки и маринати.
*Mentha pulegium е използвана като лекарство още от древността и е много уважавана от билкарите, има много фин аромат.
*Mentha aquatica много се доближава до Mentha pulegium, среща се във влажни ровове на полето.

Употреба в кулинарията
Хората, които обичат вкуса на ментата, могат да използват разновидностите в прясно състояние, изсушена или замразена. Тя се употребява самостоятелно или в съчетание с други ароматни треви, когато се приготвя грах, бакла, пресни зеленчуци, домати, краставици, а също така и агнешко месо, заек, телешко, плънки за месо или зеленчуци, с морски дарове, риба, яйца, прясно овче сирене, кисело мляко...

И разбира се, в плодови салати и конфитюри. Но внимание, не прекалявайте с количеството.

Според сайта Allaboutyou.com запарка с мента помага при разстроен стомах и раздразнителни черва. Освен това с ментово масло можете да мажете ноздрите при настинка. Според народната медицина отвара от мента помага за успокоение на нервите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти