Ментата е универсален боец

Ментата е универсален боец
Снимка: netinfo

Малцина са тези, които не са се възползвали от незаменимия за здравето ефект от редовната консумация на ментов чай. Напитката е много консумирана по света и у нас, но дали сме наясно на какво се дължи благодатният ефект на тази уханна билка.

Според резултатите от изследване, публикувани в списание "Acta Horticulturae", ментата има редица обезболяващи свойства. В най-голяма степен проучването обръща внимание на терапевтичните качества, с които се отличава ментата - успешно се бори с болката, облекчава неразположенията и преумората, успокоява нервността и оказва неутрализиращ ефект по отношение на редица възпалителни процеси.

Приемана под формата на отвара/чай, ментата също така спомага за правилното функциониране на храносмилателната система, редуцира болката в главата и разширява кръвоносните съдове.

В същото време маслото от мента облекчава позивите на гадене и възвръща апетита. Важно е обаче да се приема в умерени дози – под формата на чай или друга напитка.

Ментовото масло може да бъде използвано и за масаж, като то е особено ефикасно при проблемна менструация, обриви и сърбежи.

Народната медицина препоръчва и гаргари с мента, които облекчават зъбобола, възпаленията на венците и премахват лошия дъх.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти