6 правила при накисване на семена и ядки, които е добре да знаем

Всички ядки и семена в суров вид са много полезни. Те спомагат за здравословния ни начин на живот. С тях си набавяме необходимото количество протеини и мазнини.

В забързаното ежедневие са най-добрият избор за бързо похапване на крак. Чудесна алтернатива са за полезно и засищаща храна.

Най-добрите и най-лошите ядки

Важно обаче е да знаем как правилно да ги консумираме. Правилното накисване на зърнените и бобови култури преди консумация е от първостепенно значение.

Така с правилната обработка ще премахнем вредните съставки, които се съдържат в семената и ядките. Това е важно, защото в ядките и семената се съдържат вещества, наречени ензими и инхибитори - те не са необходими за нашия организъм.

Наред с тях съдържат и фитинова киселина, която пък пречи на организма за правилното усвояване на калции, мед, цинк и желязо. Ето защо е толкова важно да се накисват предварително всички семена и ядки, защото при редовната консумация на ненакиснати може да се стигне до различни проблеми на стомаха и чести неразположения.

Ето и основните правила при накисването на различните култури.

– Поставянето на ядки във вода води до тяхното покълване. По този начин те започват да произвежда полезни ензими, повече витамини и по-лесно се усвоява от организма;

– Правилното накисване на бобовите култури е в топла вода. Водата трябва да ги покрие напълно, като към някой култури във водата може да се добави малко сода или лимонов сок. Хубаво е водата да се смени поне един-два пъти, като във всяка нова вода се добавя сода или лимонов сок;

Снимка: Thinkstock

– Зърнените култури трябва да се накисват в хладка вода – нито топла, нито студена. На една чаена чаша вода трябва да прибавите по една супена лъжичка лимонов сок;

– Семената и ядките също се накисват във вода. Тук към водата може да се добави малко сол, за предпочитане е тя да е хималайска. Тук задължително отново съдът се покрива, за да се абсорбира по-бързо водата;

– Накиснатите плодове и ядки можем да ги съхраняваме в хладилник до едно денонощие;

– Когато нямате достатъчно време да ги накиснете за няколко часа или колкото е необходимо, може да ги сложим във вода за 15–20 минути - това е достатъчно да се премахнат най-вредните вещества.

Колко магнезий има в различните видове ядки?

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти