5 причини тялото да ви благодари, че ядете слънчогледови семки

Всички обичаме да похапваме семки, особено когато сме в компанията на любим филм или сериал. А много хора биха се съгласили, че всеки разговор е по-приятен с пакетче слънчоглед на някоя пейка в парка (стига само да пазим околната среда от обелките им).

Оказва се, че яденето на семки е не просто разтоварващо, но и полезно занимание.

Слънчогледовите семки съдържат антиоксиданти, фибри, растителни протеини, полезни за сърцето мастни киселини и др. А при наличие на определени алергии, могат да бъдат страхотна алтернатива на фъстъците и другите ядки, твърди диетологът Стефани Сасос, предават от сайта goodhousekeeping.com.

Разбира се, както при всяка друга храна, е много важно как приготвяме и консумираме семките, за да извлечем максимална полза от тях.

Специалистите предупреждават да отделяте внимателно люспите на слънчогледовите семки.

Тези обелки се състоят предимно от фибри, а яденето на твърде много от тях може да причини храносмилателни разстройства. Освен това, ако не се сдъвчат правилно, острите парчета от люспите могат да повредят храносмилателната лигавица.

слънчогледови семки
Снимка: iStock

За да се възползвате максимално от полезните свойства на семките, е най-добре да ги поръсите върху салати, печени ястия или да ги разбъркате с овесени ядки. Освен това на пазара съществува слънчогледов тахан, който не е толкова популярен, колкото сусамовия, но е не по-малко вкусен.

Ето и пет неподозирани ползи за здравето, които семките носят:

5 ползи за здравето от слънчогледовите семки

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти