10 навика, които вредят на мозъка

10 навика, които вредят на мозъка
Снимка: Thinkstock

Рядко си даваме сметка, че остаряването зависи от самите нас.

Разбира се, вечната младост още не е открита, но ако поддържаме определен начин на живот, можем да превърнем остаряването в бавен и неболезнен процес вместо на 40 да се чувстваме като на 75.

И ако за подмладяването на лицето сме говорили много, то на най-важния орган сега ще обърнем специално внимание.

Мозъкът е този, който всъщност не искаме да се променя.

Ако можем да свикнем с бръчките, с болежките и с проблемите в ставите, то едва ли може да се свикне с отслабването на паметта, забавянето на реакциите и с неспособността да контролираме тялото си.

За всичко това отговоря едничкият ни мозък, за който е хубаво да се грижим толкова усилено, колкото и за външния си вид.

Има 10 навика, които вредят на мозъка. Ако се разпознавате в повече от два, направете необходимото, за да се откажете от тях. Ще си направите добро, за което ще сте си благодарни и на 80 години.

1. Не закусвате. Мозъкът иска гориво, за да работи. Ако тръгнем „празни“ към най-натоварената част от деня си – работната сутрин, оставяме мозъка да работи на резерви, вместо да го заредим подобаващо. Не можем да очакваме, че ще ни служи добре, нали. Защо никога да не пропускаме закуската, вижте тук >>>

2. Преяждате. Това втвърдява артериите и влошава състоянието на всички органи.

3. Пушите – до мозъка ви не достига достатъчно кислород, защото кръвоносните ви съдове са стеснени.

Пушенето е сред причините за Алцхаймер.

4. Ядете много захар. Тя пречи на абсорбирането на протеини и други хранителни вещества, които влияят на развитието и работата на мозъка. Можете да изкарате поне 3 дни без захар с тази лесна диета. После ще ви стана по-лесно да се откажете от тортите и пастите. 

5. Дишате замърсен въздух. Мозъкът е най-големият потребител на кислород в тялото. Вдишването на замърсен въздух намалява достъпа на кислород и ефикасността на мисловния ви орган намалява.

6. Не спите. Безсънието убива мозъчни клетки. Спете, за да сте умни.

7. Завивате се през глава докато спите. Макар и по-рядко срещан, този начин на сън не е изключение. Повишеното ниво на въглероден диоксид води до увреждане на мозъка. Затова и проветряването е толкова важно за общото добро състояние.

8. Натоварвате се умствено докато сте болни. Работата по време на болест намалява ефективността на мозъка. С времето последствията от това се натрупват.

9. Мисленето е най-добрият начин да тренирате мозъка си. Разбира се, мисленето за хубави, важни и жизнеутвърждаващи неща помага, докато негативните мисли могат да доведат до обратен ефект.

10. Говорите рядко – интелигентните разговори поддържат мозъка във форма.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти