Кога преяждаме

Кога преяждаме
Снимка: Thinkstock

Да ядеш, за да се успокоиш, означава да се опитваш чрез храната да се справиш със стреса, депресията, притеснението, любовната мъка или лошото настроение като цяло.

Всеки е изпадал в моменти, когато посяга към любимото си лакомство, когато се чувства угнетен. В подобни ситуации с лека ръка махваме към спазваната диета и решаваме, че се чувстваме прекалено зле, за да се измъчваме допълнително.

Това обаче е и най-сигурният път към трупането на излишни килограми.

Ново проучване, посочено от Dailymail.co.uk, е показало, че през събота и неделя сме най-уязвими към сериозно нарушаване на хранителния си режим. Особено в неделя между 19 и 20ч е времето, когато хората с удоволствие похапват прекалено много захар.

Това до голяма степен се дължи на факта, че хората изпитват стрес от предстоящия старт на седмицата. Доказано е, че понеделниците са най-натоварените и стресиращи дни от седмицата. Тогава именно се прекалява с мазните и тежки храни.

През седмицата като цяло хората са най-склонни да преяждат на вечеря. Голям процент от работещите хора пропускат закуската, забързани за работното място или с надеждата, че така ще отслабнат.

Това обаче често води до преяждане в по-късен етап от деня, най-често на вечеря или през уикенда, когато човек решава, че трябва да си почине, да се отпусне и да се поглези.

Проблемът с успокоението на лошото настроение с храна може да бъде решен, като се намери друга алтернатива.

Например, спортът помага за разсейване и отвличане на мислите от храната, както и спомага за отделянето на хормона на щастието – ендорфин.

Когато търсим утешение в храната, е много вероятно след това да се почувстваме още по-зле, като осъзнаем колко сме преяли, как ни е тежко и сме съсипали диетата си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти