Забранени за закуска: 10 храни, които трябва да избягвате сутрин

Диетолозите са убедени, че можем да си похапваме почти всичко за закуска, стига този продукт да е полезен сам по себе си. Не е точно така.

Това правило работи само за тези, които следят цифрите на кантара: калоричното съдържание на първото хранене се преработва лесно през деня и не води до наддаване на тегло.

За хората с чувствителен стомах и за привържениците на здравословния начин на живот има изключения. За тях има някои храни, които не трябва да се ядат на празен стомах. Това не означава, че те трябва да бъдат напълно изключени от менюто им, а просто да бъдат консумирани след 10-11 часа. 

Цитруси

Портокалите и грейпфрутите са изключително полезни пловове, но хапвани на гладно те дразнят празния хранопровод. Затова чаша прясно изцеден фреш или половин плод със закуската е лоша идея. Въпреки това цитрусите са отличен източник на витамин С и са чудесен десерт след обяд или вечеря.

Банани

Това е безвреден плод, който можете да хапвате без проблем на празен стомах, но имайте предвид, че може да повлияе негативно на функционирането на сърдечно-съдовата система. Високото съдържание на магнезий и калций в бананите също нарушава калциево-магнезиевия баланс и увеличава натоварването на сърцето. 

Кафе

Най-желаната енергизираща напитка сутрин всъщност силно дразни празния стомах. Най-добре е да пиете кафе след закуска или по време на обяд. За да сведете до минимум щетите от сутрешното късно еспресо или дълго американо, можете леко да намалите киселинността на напитката като добавите в нея мляко, сметана или кокосово масло.

храна
Снимка: iStock

Тестени закуски

Кафето с кроасан е класическа закуска, но всъщност създава огромен стрес за стомаха. Дрождите, които се добавят към печивото, дразнят стомашната лигавица, което може да причини дискомфорт през цялата останала част на деня.

Круши

Още един много полезен плод, който обаче трябва да запазим за по-късно през деня. Крушите съдържат много груби фибри, които силно дразнят празния стомах. Подобно на бананите, крушите се консумират най-добре час-два след основното хранене.

храна
Снимка: iStock

Студени газирани напитки

Те не са особено полезни за нас независимо от времето, в което ги консумираме, но на презен стомах причиняват същинско бедствие. Студените газирани напитки свиват съдовете на стомаха и влошават кръвообращението, а това от своя страна затруднява храносмилането. Най-добре е да утолите жаждата си сутрин с обикновена вода с резен лимон или лимонов сок.

Пикантни храни

Любителите на лютото често добавят лют червен пипер към сутрешния си омлет. Без да осъзнават, това ги кара да се чувстват некомфортно през целия ден. Самият пипер не вреди на лигавицата на стомаха поради протеина капсаицин, който се свързва с нервните окончания. В този случай няма увреждане, но има усещане за дискомфорт, което не е много приятно. Поради тази причина е по-добре да отложите хапването на люто до обяд.

Сладко

Яденето на захар сутрин на празен стомах, когато захарта ни е ниска, увеличава риска от появата на диабет. Сладкото на празен стомах рязко повишава нивото на глюкозата в кръвта, тъй като простите въглехидрати се усвояват бързо. Панкреасът реагира с експлозивно освобождаване на инсулин, който трябва да използва глюкозата. Така че, ако искате да сте здрави, но не можете да се откажете от захарта, приемайте я след основно хранене, поне 20-30 минути след това.

Кои са най-подходящите храни за закуска?

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти