Защо да не трупаме парички за детето „в плик“

Когато детето се роди, най-честият подарък, който получава семейството, са пари в брой. Причината? Повечето млади родители се снабдяват с всичко необходимо за новороденото още преди то да се роди. Легълце, дрешки, бебешка количка, столче за кола, всякакви играчки и други умни джаджи, които да облекчат ежедневието в първите месеци са налични месеци по-рано.

Ето защо роднини и приятели преценяват, че е по-добре да дадат сума според възможностите си в плик, а младото семейство... то ще прецени най-добре какво да купи на бебчето си в бъдеще.

И разбира се, родителите, които са оборудвани изцяло за новото си ежедневие, взимат решението да спестяват всички тези пари за бъдещето на детето. По-добро образование, пътешествия, дори първоначален капитал за старт на бизнес - това са най-честите неща, за които родителите спестяват.

И така появата на бебето, погачата, всеки имен ден, рожден ден и семеен празник се превръща в повод някоя баба или любяща лела да подари пари в плик, които мама и татко слагат в кутията за бъдещето на любимото си същество.

Но добър избор ли е да спестяваме парите кеш, или може би трябва да се замислим за спестовен фонд? По тази тема си говорим в новия епизод на "Ох, на мама! Podcast" с финансовия експерт Ралица Григорова.

Разбира се, основната полза от това да държите парите си в брой е очевидното предимство да ги виждате и да имате чувството за пълен контрол върху тях.

Най-големият риск, който поемате, когато държите пари в брой обаче, е рискът от инфлация. Така парите, които спестявате уж за бъдещето на детето, може да имат по-малка покупателна способност в следващите години. Това е основната причина, поради която повечето финансови консултанти съветват своите клиенти да държат своите парични наличности в спестовни фондове - заради шанса да се компенсират ефектите от инфлацията с течение на времето.

пари спестявания касичка
Снимка: iStock

Другият недостатък на държането на пари в брой е, че може да доведе до значителни разходи. Имаме да заплатим допълнителните дейности на детето в детската градина, но нямаме пари кеш? Ще вземем от спестяванията и после ще възстановим. Касиерът във входа събира месечните такси за ток, асансьор, вода и пр.? Нямаме кеш, взимаме от спестяванията в кутията. Така бавно и неусетно спестяванията се топят, а ние сме забравили, че веднъж сме взели 70 лв., друг път 25 лв... И изведнъж паричките изчезват.

И ако се чудите коя е най-голямата разлика между спестовните фондове и парите в кеш - всъщност, първото е инвестиция, докато кешът е просто... самите пари.

Повече вижте в епизода във видеото горе!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти