Трябва ли да се обрязват момчетата

Трябва ли да се обрязват момчетата
Снимка: Thinkstock

Обикновено свързваме обрязването на момчетата като акт на религиозна и етническа принадлежност, но в много страни вече се практикува като рутинна манипулация.

В САЩ, например, вече се обрязват момчетата още в родилния дом. Нищо чудно тази “мода” да прелети и у нас, затова трябва да се знаят ползите и вредите от това.

Мъжкото обрязване (циркумцизио – от латински “да изрежеш”) означава хирургично отстраняване на кожата (препуциум), покриваща главичката на пениса. Здравната полза от обрязването широко се дискутира и както обикновено има много доводи “за” и “против”.

Доводите в полза на обрязване са:

• По-добра хигиена. Безспорен факт, не се събират секрети, лесно се почиства.

• Намалява се рискът от бактериални инфекции. Това пак е свързано с по-добрата хигиена.

• Намалява се рискът от инфекции с папилома вирус.

• По-малък риск от фимоза при мъже с диабет.

• По-нисък риск от рак на шийката на матката при сексуалната партньорка.

• Намалява се рискът за развитие на рак на пениса.

• По-дълъг сексуален акт. Търкайки се постоянно в бельото, главичката на пениса леко загрубява и губи своята чувствителност, затова половият акт е по-продължителен.

Рисковете при тази операция са минимални, ако е извършена както трябва от хирург. При някои момчета е задължителна –тежкостепенна фимоза с хронична инфекция, която може да провокира и бъбречни инфекции.

Противниците на обрязването също имат своите доводи:

Обрязването е болезнено, често се прави без упойка или в най-добрия случай с местна. Следват няколко дни силни болки и трудност при уриниране. Като всяка хирургична интервенция и тази крие рискове – следоперативни инфекции, кървене, обриви, фистули. Най-честото усложнение в ранна възраст са т.нар. кожни мостове, образувани при неравномерно срастване на главичката с остатъка от кожата по пениса. В 10% се наблюдава и стеснение на уретрата.

Колкото до хигиената, тя може да се поддържа на ниво и при по-дълга кожичка. За да се мият лесно зъбите, трябва ли да се изрежат устните? Добрата хигиена зависи от навиците на мъжа, а не от анатомични различия.

Статистиката, че обрязаните по-рядко боледуват от рак на пениса, също се оспорва. Заразяването с папилома вирус (основен причинител на рак) става при безразборни сексуални контакти без предпазни мерки и зависи от имунната система на човека.

Физиологичната фимоза при раждане предпазва главичката на пениса от замърсяване, особено във времето, когато детето е в памперс или пелени, пълни с изпражнения.

Когато природата е създала нещо, значи има защо. Като пример се посочва масовото премахване на сливиците на децата преди години и това беше груба грешка, защото се оказа, че са орган на имунната система и без тях се боледува още по-често и по-тежко.

И най-важното! Обрязването е безвъзвратен акт и това решение трябва да се вземе лично. Имат ли право родителите да решават вместо синовете си? А те дали са съгласни?

Още теми от д-р Андреева:

Сладкото лекарство: бананите

Капризите на времето ни разболяват

За всяка кашлица си има лекарство

Не прекалявайте с лекарствата при температура

Кои храни да избягваме при настинка

Отровни ли са цитрусите?

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти