Как виждат бебетата

Гледам и не вярвам на очите си
Снимка: netinfo

С раждането си бебетата притежават всички очни структури, но тяхната зрителна система е функционално незряла. В началните месеци на своя живот пеленачетата придобиват умения, като фокусиране, координация на двуочните движения, усещане за дълбочина и перспектива, цветоусещане и пространствени преценки.

Първите по-задълбочени офталмологични прегледи се извършват малко след едногодишна възраст. Ако мъникът обаче е недоносен, те се правят още преди изписването му от родилния дом. При здраво и нормално развиващо се дете обстойна очна консултация се налага на около тригодишна възраст.

Малкият човек трябва да вижда лицето на майка си след първата седмица от своето раждане. Отначало фокусирането става върху лицата на близките, а по-късно то се насочва и към ярки предмети, намиращи се в близост до тях. До четвъртия месец бебетата виждат в черно и бяло и в нюанси на сивото.

От десетата седмица те започват да проследяват подвижни обекти, като първоначално движат цялата си глава, а след това вършат това само с очите. Все още децата не успяват да преодолеят кръстосването на очните оси, което обикновено притеснява родителите. Но към петия месец този проблем изчезва. В края на четвъртия месец бебокът се опитва да достигне някои предмети, като в този период се формира и цветното зрение.

Между четвъртия и шестия месец мозъкът на бебетата започва да слива образите от двете очи в един. Със старта на по-активния живот (лазене, преобръщане, стоене) координацията между очите и цялото тяло се усъвършенства. В този етап започва да се развива и визуалната памет, координираната работа между двете очи става все по-прецизна, фокусът бързо се сменя на близки и далечни разстояния.

Децата могат добре да преценяват разстоянията във възрастта между осмия и дванадесетия месец. С опитите за прохождане те се учат да използват очите за координация на по-големите мускулни групи на тялото и да насочват движенията му. Това им позволява да хващат и хвърлят предметите сравнително точно. Усъвършенстваните зрение и двигателна моторика също така предполагат и манипулиране с по-дребни предмети.

Зрението трябва да се провери и преди детето да тръгне на училище. Целта е да се прецени дали зрителната система може да се справи с четенето и писането.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти