Професия: познавач на човешката душа

Професия: познавач на човешката душа
Снимка: Thinkstock

За рубриката "Професии" ви разказахме ТУК.

Един от любимите ни автори, Симо Колев, се впусна в ново интересно начинание - да представя на вас, родителите, професиите, които един ден ще упражняват вашите деца.

Ето го и новото му интервю:

Нотариусите са мнооого голяма работа. Те трябва да са информирани, да притежават задъболчени познания по право, но и да не им липсва делнична мъдрост. Нотариусите трябва да будят доверие. И да са симпатични.

Теодора Вуцова е това. И много повече.

Симо Колев: Каква искаше да станеш, когато беше малка?

Теодора Вуцова: Аз съм израснала в семейство на юрист и това бе причината още като дете да съм увлечена от правото. Моят дядо Андрей Бешковски бе един от създателите на Семейния кодекс от 1985 година.

Никога не съм имала съмнение в това, че ще бъда юрист, но като повечето студенти бях привлечена от наказателното право. Не съм се виждала като нотариус.

След като завърших Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ започнах работа като главен юрисконсулт в Главно управление на архивите при МС. Сега вече се казва Държавна агенция „Архиви“.След това около три години поработих като адвокат при САК и така дойде 1998-а, когато се явих на конкурс за нотариус.

- Как се става нотариус? Извън образованието, кои са качествата, които помагат в тази професия?

- На първо място това е да си завършил право, да имаш юридическа правоспособност и не по-малко от тригодишен юридически стаж.

Разбира се, има и други изисквания, едното от които е да си издържал успешно конкурс за съответното място за нотариус. Това е по книга.

Що се отнася до качествата, които трябва да притежава, освен много добър професионалист, безспорно нотариусът е човек, който трябва да има силно развито чувство за отговорност и т.нар. висок морал. Трябва да притежава търпение, а и да е добър познавач на човешката душа. Не случайно изразът е, че нотариусът изповядва сделката. Много често ни се налага да изслушваме най-съкровените тайни на нашите клиенти било за отношенията им в семейството, било относно последната им воля.       

- Кое е най-трудното в работата ти?

- Не бих нарекла работата си трудна. По-скоро е високо отговорна. Доверието е това, което гражданите са предоставили в ръцете на нотариуса и най-важното е ние да не предадем именно това доверие. Не само аз, а колегите нотариуси.

- А кое е най-интересното?

- Всеки казус е различен и това е най-интересното в професията ми.

За да има сделка всяка от страните трябва да е едновременно по малко доволна и по малко недоволна. Нерядко, когато клиентите са възрастни хора, се налага за изслушам разказа им за техните деца, какви са чисто житейските им причини да искат или да не желаят да извършат една определена сделка, да разсъждавам заедно с тях над философските въпроси за смисъла на живота и смъртта.

Всеки човек застанал пред мен е една малка вселена и преди да положа подписа си под неговото изявление аз трябва да съм напълно убедена, че то действително изразява по най-точния начин неговата воля.

- Как протича твоят ден и какви са предизвикателствата в работата ти?

- Сутрин съм на работа от 9 ч. Официалното работно време на кантората е от 9.00 ч. до 17.00 ч., но всъщност ангажиментът ми в кантората не е ограничен от тези часове.

Много пъти се налага да идвам много по-рано или пък да остана до по-късно, тъй като работата върху тежки сделки изисква пълно съсредоточаване, което не е възможно, когато клиентите влизат един след друг в кабинета ти.

Имам екип, с който работя, той много ми помага. Всеки знае своите задължения и ги изпълнява точно и акуратно и това значително ме облекчава.

- Ако не беше станала това, което си, какво щеше да работиш?

- Със сигурност щях са съм юрист, но какво точно щях да работя ми е трудно да кажа. Много обичам професията си и всеки ден вече седемнадесет години ходя с удоволствие на работа, затова не съм си задавала този въпрос. 

- Какво научи в училище и какво не успя да научиш там?

- Вероятно са останали неща, които не съм успяла да науча в училище, но важното е, че съм се научила да бъда организирана и дисциплинирана, както и да подхождам към задълженията си с чувство на отговорност.    

 - Колко е годишният ти доход? Колко пари се печелят, като нотариус?

- Не бих искала да давам конкретни цифри, за да не послужат те като изходни данни за някакво обобщаване, отнасящо се до цялата гилдия. Истината е, че картината в различните региони на страната е твърде различна. Разказите за седемцифрен годишен доход на нотариусите е от категорията „градски легенди“. Дори има случаи на колеги, които се отказаха да упражняват професията поради невъзможност доходите им от дейността да покриват разходите по издръжка на канторите.

- Кога за последен път си каза "Обичам си работата"?

- Винаги, когато помисля за професията си, правя това с голямо удоволствие. Благодарна съм, че съдбата е решила за мен да работя това, което обичам.

* * *

Споделете с нас на редакционната ни поща edna@netinfocompany.bg как сте разказали за тази професия на вашето дете/деца. А как сте им обяснявали досега за "работата на големите"? За каква професия мечтаехте вие като малки, осъществихте ли желанието си? Екипът на Edna.bg очаква вашите отговори по темата.

* * *

Припомнете си още:

Да обясниш професията си на дете: Део

Да обясниш професията си на дете: Лиляна Павлова

Една професия - може би твоята

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти