Неподозирано опасни битови вещи

Неподозирано опасни битови вещи
Снимка: Thinkstock

Когато се говори за замърсяване и микроби в дома, първо се сещаме за тоалетната чиния, сифона на банята, кофата с боклук. А те съвсем не са най-мръсните вещи, в ежедневието си служим с неща, за които дори не подозираме, че са биологична "бомба"!

Ето кои са едни от най-опасните за здравето битови вещи:

В дъската за рязане има 50 пъти повече бактерии, отколкото по повърхността на тоалетната чиния! Причината е, че тоалетната се мие с вряла вода, търкане, препарати, дезинфектанти, белина, а дъската просто я изплакваме, най-много да я измием с гъбата, с която мием чинии. Най-много микроби попадат от месото, а ако по дъската има прорези от ножа те се настаняват в дълбочина и се размножават. Затова се препоръчва отделни дъски за рязане на месо и зеленчуци. Наруши ли се повърхността на дъската, тя трябва да се смени.

Четката за зъби е другият скрит враг в дома. Една употребявана четка за зъби съдържа средно около 10 милиона микроби! Стафилококи, ешерихия коли, стрептококи, гъбички. Като се има предвид, че четката обикновено се съхранява в банята (влажна среда) микробите се размножават бързо и комфортно. Отдавна е известно, че редица здравословни проблеми, включително инсулт, инфаркт, артрити, хронични инфекции се свързват с инфекции в устната кухина, за които допринасят нехигиеничните четки. Не чакайте четката да се деформира и да си промени цвета, сменяйте я всеки месец.

Завивките в леглото са истински Джурасик парк! Те удвояват теглото си за две години от попадналите в тях домашен прах, акари, излющени епителни клетки от тялото, потта. Всичко това се поема при дишане (особено от възглавницата) и алергичните берат ядове със сенна хрема, синузит, астма, екземи. В тези случаи се препоръчват хипоалергичните възглавници. Останалите трябва да се перат на всеки 3 месеца поне на 60 градуса и да се сменят на всеки две години. За завивките се препоръчва смяна на 5 години.

И матраците не са за поддценяване. Върху един матрак средно има 10000 акари, които се "поливат" с половин литър пот, която се отделя по време на сън. Знае се, че акарите са едни от най-честите алергени. Ако страдате от алергии, матраците трябва да се почистват всяка седмица с прахосмукачка с вакуум, тогава се сменя на десет години, а ако не се почистват редовно –на пет. Добра идея е използването на протектор от хавлиен плат, който пречи на прахът и другите замърсители да влизат в матрака.

Спортните обувки са най-големият развъдник на гъбички и плесени. Причината е ясна, от потенето при спортуване те постоянно са влажни. При използването на чужди маратонки и кецове, вероятността да пипнете гъбички или екзема никак не е малка. Затова спортните обувки трябва да се перат често, най-малко веднъж месечно и да се сменят всяка година.

Гъбите за миене на съдове са истински инкубатор за микроби поради порестата си повърхност, топлината и постоянната влага. Изследвания показват, че в тях често се намират ешерихия коли и салмонела. При тези условия една бактерия се размножава до няколко милиона само за четири часа! Честата смяна е добра профилактична мярка, също и поставяне на гъбата в дезинфекционен разтвор или в микровълнова печка от време на време.

Кухненските кърпи също са носители на милиони микроби. Та нали отнасят всичко, до което сме се докоснали! Затова трябва да се сменят всеки ден и да се перат на 90 градуса, ако не искате да разнасят зарази. Най-добре преминете на кухненски ролки, избърсвате и хвърляте.

Да не забравяме сапунерките! Представете си колко пъти мръсни ръце са бъркали в тях, за да вземат сапуна. Установено е, че така се разпространяват бактерии, вируси, включително грип. Мийте редовно сапунерките, поне веднъж седмично основно. Предпочитайте течните сапуни, но не забравяйте да почиствате повърхността, която се натиска.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти