Как да се справим с алергията и как да не я влошим още повече

Как да се справим с алергията и как да не я влошим още повече
Снимка: Thinkstock

Пролетта е сезонът на промяната, на новото начало, на благодарността, че зимата и студът са зад гърба ни, но също така е време на алергии.

Всеки, който страда от някаква алергия, знае колко е неприятно – течащ нос, зачервени и раздразнени очи, кихане, кашлица и тн. Понякога дори не можем да различим настинка от алергия. Друг път пък правим редица грешки в опитите си да се справим с алергията. Ето няколко от тях и как могат да бъдат избегнати.

Ако имате алергия към полени, то не бива да оставяте прозорците в дома си широко отворени.

Със сигурност ви се иска глътка свеж въздух, но така рискувате да влошите алергията си, като пуснете полените в дома си. Отваряйте прозорците за по-кратък период от време, разчитайте на мрежите за комари и най-вече – на климатика в дома ви.

Домашните пречистватели на въздух вършат чудесна работа, но трябва да работят на затворен прозорец, иначе ефект няма.

От друга страна, не бива да подценявате здравословното си състояние. Някои хора са алергични към полени, но игнорират проблема, като си мислят, че той ще отшуми. Това наистина ще се случи, когато сезонът на полените отмине, но не си заслужава да се измъчвате дотогава.

Посетете лекар и се консултирайте дали наистина сте алергични, към какво точно и как може да си помогнете да се почувствате по-добре.

Снимка: Thinkstock

Ако имате навика да излизате рано за сутрешен джогинг, но също така страдате от алергия, ще е най-добре да изберете друго време, по което да тренирате. Точно през ранните часове на деня дърветата и тревата отделят цветен прашец, който причинява редица проблеми на много хора. По-добре тичайте в късния следобед или привечер, за да избегнете излишно дразнене в носа, очите и неспирни кихавици.

Плюшените играчки са най-големият магнит за домашния прах. Ако детето ви не може да се раздели с тях, се старайте да ги перете редовно. Друг вариант е просто да ги приберете в някой гардероб или шкаф и да се изваждат само за игра, но не и да стоят постоянно на отрито и да събират прах.

Снимка: netinfo

Може да не ви се вярва, но възглавниците често са причинители на алергии. Вие със сигурност много харесвате удобната си възглавница пълна с гъши пух, и я ползвате години наред. Това, обаче, може да ви причини подпухнали, зачервени и сълзящи очи, кихавици и кашлица. Колкото и да са удобни, възглавниците трябва да се сменят на някакъв период от време.

Спането с животни в едно легло също не е препоръчително. Вие може да не сте алергични към котката или кучето си, но в козината на животното често се събира домашен прах или полени и то ги вкарва директно в леглото, а от там в носа и устата ви.

Снимка: Thinkstock

Декоративните птици, които може да гледате в дома си, също са причинители на алергии. Понякога хората дори не разбират, че проблемите идват от тях, тъй като на някои алергични състояния им е нужно повече време да се развият.

Най-странните алергии

Какво са псевдоалергиите

Градските деца са по-застрашени от алергии

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти