Магия, математика или късмет: Ще приемат ли детето на ясла или градина?

Ще приемат ли детето ми в държавна ясла или детска градина? Този въпрос вълнува хиляди родители дни преди голямото класиране за 2023 г. До 12 часа на 11 май 2023 г. майки и татковци подреждат желаните детски ясли и градини в системата, като за целта трябва да се направи профил или регистрация в сайта - ИСОДЗ ПГУ и І клас (sofia.bg)

Има ли промени в правилата и точките за тази година, за какви особености да следите в системата и какво можете да направите, ако детето ви не е прието? На тези въпроси (и още много) получаваме отговори в епизода на „Ох, на мама! Podcast", посветен на голямото класиране в държавни ясла и детска градина, в който специален гост е Антонина Кенова. Тя познава в детайли нормативните документи в образованието или иначе казано - добре се ориентира в дебрите на законите и наредбите. Въпроси, личен опит със системата и полезни съвети дава главният редактор на утвърдения сайт за бременност и родителска грижа https://ohnamama.bg/ Наталия Такова-Мазгарева.

Новите правила

Имайте предвид, че има нови правила и промени в точките и през 2023 г. И това става ясно в новата Наредба за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община.

Решение № 121 на Столичния общински съвет (СОС) от 23.02.2023 г. е обявено на сайта на СОС на 02.03.2023 година, като според него са направени следните промени в точките:

Постоянен адрес на един от родителите или на детето на територията на Столична община, който не е променян през последните над 3 години, вече ще носи 5 точки за прием в детска градина, а не 4 точки, както досега.

Ако постоянният адрес е сменян през последните от 1 до 3 години, ще се дават 4 точки вместо 3 точки.

Ако постоянният адрес е променян през последната 1 година - 3 т., а не 2 т.

Как да подреждаме желания умно?

Има цели родителски групи с хиляди членове в социалните мрежи, които се питат това. Някои родители създават специални общодостъпни калкулатори, които да покажат до някъде шанса за прием в желана ясла или детска градина. Други изготвят екселски таблици, с които проследяват къде е най-удачно и възможно детето им да бъде прието.

Ако не приемат детето?

Има ли какво да се направи, ако не приемат детето ни на първо класиране (пък и на следващите междинни)?

Компенсации за неприети деца: Поради недостига на места в държавните детски ясли и градини, на много родители се налага да търсят алтернатвини варианти за предучилищно образование. Най-често това са частни детски градини или детегледачки. От 2022 година държавата отпуска компенсация за децата, неприети в държавни или общински детски ясли, градини и училища, за да помогне до някаква степен с разходите, свързани с отглеждане, възпитание и обучение.

Проектът „Родители в заетост“: Отново стартира и проектът „Родители в заетост“ към Агенция по заетостта, съобщават от Министерство на труда и социалната политика. Проектът цели да осигури по-добър баланс между професионалния и личния живот на самотни, многодетни родители и на тези с малки деца чрез осигуряване на възможности за полагане на грижи за отглеждане на деца и чрез услуги за улесняване достъпа до заетост. Той бе преустановен през 2021 г., но ето, че отново родителите могат да кандидатстват.

ох на мама
Снимка: Ох, на мама

Повече - чуйте в подкаста

„Ох, на мама! Podcast” е полезен и развлекателен подкаст, поредица от срещи с доказани специалисти в областта на физическото и психоемоционално здраве на родители и деца, както и разнообразни експерти, свързани с отглеждането на децата и важните информирани избори, които трябва да правят родителите по време на този процес.

Този безценен за всички бъдещи и настоящи родители подкаст ще отговори подробно на въпросите, свързани с развитието и здравето на най-малките. От създателите на „Ох, на мама“ и с допълнително позициониране в сайта и социалните мрежи.

Можете да откриете епизодите във Vbox7.com, Nova Play и Spotify.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти