Лесен начин за предпазване от простуда

Лесен начин за предпазване от простуда
Снимка: Thinkstock

Безспорен факт е, че студът е “приятел” на вирусите. Ниските температури блокират защитната функция на лигавицата на дихателната система, кръвоносните съдове се свиват, кръвта не циркулира нормално и не може да изпълнява функцията си да разнася хранителни вещества и имуноглобулини. А те са верният страж на имунната система.

Освен това, студът парализира фините реснички на епитела, които изхвърлят попадналите дразнители, включително вируси и бактерии. Вирусите това и чакат, за да се нахвърлят върху лесната плячка.

Студът сам по себе си не разболява, иначе ескимосите да са изчезнали вследствие на грипни епидемии. Когато се използва разумно, дори е полезен, за закаляване, например. Но във време на вирусни атаки, е добре да се съобразяваме с неговото негативно влияние.

Не е необходимо само да сте редовен посетител в аптеките (особено ако имате малки деца), а от сайтовете да знаете за поне стотина имуномодулатори, витамини, пробиотици и т.н.

Разбира се, те имат своето място в профилактиката на простудите, но забравяме най-лесното предпазно средство –когато сме навън в студа да дишаме само през носа. Този орган се явява като филтър на вдишвания въздух.

Минавайки през носната лигавица, с нейния ресничест епител, въздухът се пречиства, затопля, овлажнява и обеззаразява. Което не се случва при дишане с уста –леденият въздух директно атакува и изстудява лигавицата на гърлото, а вирусите безпрепятствено нахлуват в организма и така бързо се разболяваме.

Ако все пак не можете да дишате само през носа, например ако той е запушен, извършвате тежка физическа работа или тренирате на открито, притискайте езика към небцето си, когато дишате с уста. Така въздухът ще се затопли повече. Не е добра идея да ръзговаряте дълго време на открито в студа, нито да похапвате сладолед и да пиете студени напитки в “грипавото” време.

С малките деца проблемът е по-сериозен. Те боледуват повече поради незрялата си имунна система. Средно едно дете до 3-годишна възраст боледува 7-8 пъти през зимния сезон. Но как да ги научим да дишат само през носа, да не викат, да не се смеят навън в студеното време?

По-големите могат да бъдат обучени под формата на игра или с поощрения.

За бебетата най-безопасно остава спането навън, тогава те не контактуват и дишат с нослетата си. Не се заблуждавайте, че шалът през устата на детето ще го спаси! Всяка материя когато се намокри (от дишането в случая) става добър проводник на вирусите и бактериите.

Затова погледнете как се движат руснаците в студа - с шал на врата, но никога през устата. Първата и най-лесна стъпка за профилактика е добре облечено дете, което диша през носа. Но малчуганът не бива да е преоблечен с много дрехи, защото тогава се изпотява.

За да са здрави дихателните ни пътища и да се справят с вирусите, те трябва да са проходими и чисти. Затова, под формата на игра може да опитате да правите заедно с децата дихателна гимнастика вкъщи.

• Вдишайте през устата възможно най-бавно. След това издишайте през носа рязко, все едно изтласквате въздуха. Повторете 5 пъти.

• Затиснете дясната ноздра с пръст и вдишайте спокойно през лявата. Издишайте през дясната. Повторете 5 пъти, след това направете същото още 5 пъти с другата ноздра.

• Затворете плътно устата с дланта на дясната си ръка. С показалеца на лявата натиснете лявата ноздра. Вдишвайте и издишвайте 5 пъти с дясната ноздра, после по същия начин с лявата.

• Бавно вдишвайте през носа, след това с обичайно темпо издишвайте през устата, като свиете устните като тръбичка. Повторете 5 пъти.

• Стиснете устни и издуйте бузи. Натискайте с длани бузите си, като изпускате по малко въздух от стиснатите устни. Повтаря се 5 пъти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти