Да се справим с хремата без лекарства

Да се справим с хремата без лекарства
Снимка: Thinkstock

Най-голямата досадница, която всяка зима докопва децата ни и ги мъчи чак до пролетта. На всичко отгоре иначе напредналата медицина, все още не е измислила ефикасно лечение срещу нея. Хремата, разбира се, за нея става въпрос.

Преди да хукнете към аптеката, опитайте да облекчите състоянието на детето с безвредни средства. Осигурете комфортни условия за хремавото дете.

За да диша добре, въздухът трябва да е чист и влажен. Проветрявайте често и поддържайте температура на стаята около 22 градуса, през нощта задължително по-ниска.

Поставете на радиатора влажна кърпа с няколко капки етерично масло. Ако носът на бебето е много запушен и нищо не помага да се отпуши, направете инхалация. При липса на инхалатор, пуснете горещият душ в банята, докато вътре стане мъгла. Постойте с детето десетина минути да диша от парата и секретите ще започнат да изтичат, нослето ще се отпуши.

Можете и да закупите вакуумна помпа Babyvac, поръчва се по интернет за около 20 лева. Поставя се на прахосмукачка на най-ниската степен и се изсмукват секретите от носа на детето. Най-безвредно е промивката с физиологичен разтвор (вода с 0,9% сол), особено удобен е под формата на спрей за деца. Има го и като гел, като се намаже нослето отвътре детето диша цяла нощ спокойно.

Традиционните капки за нос временно отпушват носа без да лекуват, но при децата не се ползват често, за да не увредят лигавиците. Затова се използват нетрадиционни методи за лечение, които са безопасни и имат добър ефект.

Акупресурата (натиск върху определени точки) доста облекчава детето и отпушва носа. Въпросната точка се намира по средата на мислената линия, свързваща веждите, точно над корена на носа. С палеца или показалеца се натиска 30 секунди, прави се почивка пак толкова и се повтаря. Натискът е умерено силен, така че да не го боли детето.

Отпушващо на носа действа и домашни капки приготвени от лайка и захар. В кафена чашка отвара от лайка поставете 2 с.л. захар, така че да се получи хипертоничен разтвор. Той отбъбва лигавицата на носа и детето започва да диша спокойно, а лайката има противовъзпалителен ефект.

Носът на голямото дете може да се намаже с домашна свинска мас отвътре, особено, ако има корички. Разтривките и масажите също много помагат. Разтрийте на сухо скалпа на детето, вратлето и раменете, а крачетата поставете в топла вода с морска сол.

Доста деца добре се повлияват от хомеопатичните капки и спрей против хрема, а по-големите могат да използват и таблетки за смучене коризалия, които успешно отпушват носа. На всеки 1-2 часа се смучат по една таблетка до настъпването на ефекта. Никое дете не обича да му се слагат капки в носа, алтернативата е капки за пиене, които лекуват хремата. Такива са Еуфорбиум и Назохил. Бронхиалния балсам на Weleda помага на детето да диша при хрема.

Прибавете към литър вряща вода 10 капки бронхиален балсам. Оставете няколко минути да се охлади. Покрийте главата на детето с кърпа и го помолете да се наведе над купата. Внимавайте да не се изгори!

Друг вариант за инхалация: залейте 1 с.л лайков цвят с 1 литър вряща вода и добавете 1 с.л сол. Инхалациите са възможни при по-големите деца, към ученическа възраст. Шуслеровите соли също помагат при хрема. При белезникави секрети се използва сол №4, а при бистри №3, смучат се или се разтварят във вода. От Шуслеровите соли могат да се направят и капки за нос.

При белезникав секрет се разтварят 2т. сол №4 в 50мл. физиологичен разтвор и се капят 4х4 капки в ноздра. Ако секретът от носа е бистър по същия начин се приготвят капки от сол №3.

Медът също идва на помощ. Захаросан мед колкото грахово зърно се поставя в ноздрата, от топлината той се разтапя и облива цялата лигавица. Пчелното млечице също помага, като действа общоукрепващо. Продава се по аптеките в таблетки за смучене с приятен вкус.

Разреден пчелен клей намазан в носа, действа лечебно и отпушващо. Ефикасна е и следната рецепта: 1 ч.л. мед се смесва с 2 ч.л. сок от цвекло и се накапва по 3-4 капки няколко пъти дневно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти