Храним децата си с 5000 химикала

За тяхно и наше добро
Снимка: Thinkstock

Коя е любимата храна на вашето дете? Спанак, броколи, салати, плодове? Нищо подобно, децата "умират" единствено за храните, които пеят и танцуват по телевизията... И докато домашно приготвеният сладкиш на третия ден вече се разваля, рекламираните, примамливи храни имат трайност поне година. Знаем защо е така. Консерванти, оцветители, емулгатори, стабилизатори, ароматизиращи субстанции и редица други химически вещества, означени като Е с цифри след него.

Дори пушените риби и меса не се опушват, а се обработват с "течен пушек"! За антибиотиците и хормоните в месото знаят дори децата. Така годишно с храната приемаме около 3 кг химия. Някои от добавките не вредят, като нишестето и содата например, но за други това не е сигурно. В хранителната промишленост се използват над 5000 химични вещества за "подобряване" и съхранение на храните. Добре, че човешкият организъм има мощна защитна система, която успява да неутрализира донякъде вредното влияние на тези химикали, но това е до време.

След това започват болестите – алергии, сърдечносъдови заболявания, диабет, астма, рак и т.н. Децата ни все по-често боледуват, а всяко трето има някакъв вид алергия. Специалистите свързват и повишената детска агресивност с консумацията на "модерните" храни. Една от широко използваните добавки към храните е MSG – мононатриев глутамат. Той е много ценен за производителите, защото придава вкус на продукта и кара потребителя да купува големи количества.

През последните години се натрупаха много научни доказателства, че глутаматът като дабавка е вреден за здравето. Той преминава кръвно-мозъчната бариера и влияе на нервните процеси, стимулира образуването на свободните радикали, които увреждат клетките и така стават предпоставка за много болести.

Затова четете внимателно етикетите и избягвайте храните с тази добавка. Друга модерна добавка към храните, и особено към напитките, е аспартамът. Определението за него е много примамливо във века на затлъстяването – нискокалоричен подсладител, 200 пъти по-сладък от захарта. На пръв поглед отличен продукт, стига да няма странични действия, а те не са малко – главоболие с мигренозен характер, проблеми с паметта, гадене, наддаване на тегло, обриви, депресия.

Аспартамът "подлъгва" панкреаса, че в организма постъпва нещо сладко и той започва да произвежда инсулин. В резултат кръвната захар спада, апетитът се усилва и човек пълнее.

Естествено, не можем да лишим децата от храна, но можем да я избираме, като намалим драстично "най-отровната". Не може без мляко, яйца, месо, хляб и т.н., но спокойно може да се ограничат носителите на най-много химични вещества: фабрични сладкарски изделия, зрънчовци, снаксове, чипсове, близалки, безалкохолни напитки, полуфабрикати, сокове с консерванти, кремчета с месеци трайност и т.н., които за много деца са основна храна.

Да не говорим колко са калорични и какви вредни мазнини (трансмазнини) съдържат. Вкусът се култивира, ако детето не е опитвало от тях, няма да има интерес към "боклуците". За кърмачетата е по-лесно, за тях има биопюрета, които са под строг контрол и се знае, че са чисти. Съставът на адаптираните млека също стриктно се следи. За по-големите едното решение е храна от градината и фермата на баба, а които нямат тази ценна опция - могат да закупят продукти от специализираните магазини и щандове за биохрани. И тези, които не могат да си го позволят (финансово), са способни да направят много за децата си.

Приготвените вкъщи сладкиши, сандвичи, основни ястия, десерти, лютеници, консерви, фрешове поне не съдържат допълнително консерванти и оцветители. Вместо колбаси (с рога, кожа, сухожилия, копита, много сол и "добавки") дайте чисто месо, вместо чипс - тънко нарязани картофи, изпържени в прясна мазнина, сушените плодове залъгват апетита за сладко, прясно изцеденият сок трябва да измести безалкохолните газирани напитки (заради използваните в тях бои, ароматизатори, подсладители). Вярно е, че в плодовете има нитрати, но те се отлагат в съединителната тъкан, затова сокът от плода е много по-чист.

* Сигурно има още много идеи за намаляване на химията в храната, споделете ги!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти