Умеем ли да разчитаме етикетите на козметичните продукти

Щандовете изглеждат добре, но дали продуктите, които предлагат са на същата висота
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Замисляли ли сте се някога какво съдържат кремовете, гримовете, въобще козметиката, която използвате? В желанието си да придобием все по-красива и младежки изглеждаща кожа, често прибягваме до използването на продукти, без въобще да отчитаме какво съдържат и как съставките им влияят върху нас.

Бързо биваме пленени от надписа "резултати до 2 седмици" и купуваме стоката, без много, много да се колебаем. Именно тази козметика обаче може да доведе и до здравословен проблем. Затова все по-често в търговската мрежа се появяват еко и био продукти, чиито съставки са изцяло натурални и максимално безвредни за кожата ни.

Все още обаче конвенционалната козметика и съдържащите се в нея консерванти, подобрители и стабилизатори заемат лидерските позиции на пазара, затова ви предлагаме да разкодираме някои от съставките, които най-често присъстват в съдържанието върху етикетите на този тип артикули.

Е104 (Хинолин) се извлича от жълта смола и е един от често използваните подобрители в шампоаните, червилата, продуктите за коса, одеколоните и др. С него лесно можете да си докарате дерматит (възпаление на кожата, протичащо със зачервяване, оток, поява на обрив, сърбеж и др.). Продуктът е забравен за употреба в ЕС, Австралия и САЩ.

Е129 представлява оранжево-червена боя, която крие рискове за аспиринова чувствителност, канцерогенност. Забранен е в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

Е160 b е червено багрило, което се добива от дървото Bixa orellana. Използва се както в хранителните продукти, така и в лаковете за нокти. Може да предизвика уртикария (алергична кожна реакция). Макар да не е забранен, специалистите препоръчват да избягвате употребата му.

Е170 (Калциев карбонат) всъщност е утайка, токсична във високи дози. Прилага се при изработката на пасти за зъби и прах за пране.

Е210 (Бензоена киселина) - алерген, който предизвиква астма и взаимодейства със серен бисулфид. Приложението му е във фармацевтични и козметични продукти.

E341 (Калциев фосфат) представлява минерална сол, която се намира в скалите и костите. Може да причини разстройство на стомаха. Използва се като антиацидно средство и за полиране на зъбния емайл.

Е385 (EDTA) - стабилизатор, антиоксидант, консервант, канцерогенен в комбинация с витамин С и натриев бензоат, нарушава йонния баланс и предизвикващ алергии. Използва се в козметиката, някои храни и напитки. Частично забранен в ЕС.

Е420 (Сорбитол) - изкуствен подсладител, който може да предизвика алергични реакции и коремни смущения. Един от най-често използваните в козметиката консерванти. За момента е забранен единствено в детските храни.

E 433 (Polysorbate 80) - емулгатор, получаващ се от мастни киселини с животински произход. Може да повиши абсорбцията на мастноразтворими вещества. Използва се предимно в сапуни и балсами.

Е 903 (Carnauba wax) е вещество, което се извлича от палма, растяща в Южна Америка. Може да предизвика алергични реакции. Изследванията сочат, че не е напълно безвреден.

Е 950 (Acesulfame potassium (Acesulfame K)) - нискокалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Е 950 е в списъка на "Десетте най-лоши добавки". Причинява тумори при опитни животни и повишава риска от развитие на рак при хора. В козметиката има приложение главно в продуктите за уста.

Е 1520 (Propylene glycol) - овлажнител и диспергиращо вещество. Получава се от петрол. При интравенозно приложение причинява сърдечни атаки. Води до потискане на централната нервна система и контактен дерматит. Съдържа се в кремове, мехлеми, дезодоранти, продукти за коса и др.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти