Какво се крие в полуфабрикатите

Половинчати му работи
Снимка: netinfo

Не случайно е казана поговорката ''Бързата работа, срам за майстора''. Ясно е, че полуфабрикатите са опция да сложите нещо на масата, когато нямате време да сготвите, но вредният им състав, може би ще ви накара да се задържите малко повече минути в кухнята, за да не рискувате здравето ви и това на вашите близки.

Този тип полуготови продукти няма как да излязат от употреба в живота ни, но поне сведете до минимум приема им и четете какво пише на техния етикет. Точно той е единственото ни осведомяващо средство, купувайки замразени и опаковани хранителни стоки. По закон всички съставки на продукта трябва да бъдат посочени на етикета.

И така отиваме до хладилния щанд и грабваме пакет, на който пише ''телешко''. Дотук няма нищо смущаващо, докато не стигнем до следващите изброени компонента - вода и соево брашно. Оттук автоматично може да се предположи, че соята в кюфтетата е много повече отколкото чистото месо, защото тя увеличава своя размер шест пъти, набухвайки от водата.

''Разкрасяващите'' химични съединения, влизащи в повечето месни полуфабрикати, са натриев фосфат, който се използва, за да може кюфтето да изглежда сочно и стегнато, а глутаматът пък му придава вкуса на истинско месо. В крайна сметка не може да се даде точен отговор колко месо има в полуфабрикатите. А потребителите следва да знаят какво купуват все пак - месо или соя. Затова тяхното съотношение трябва да бъде посочено в проценти, което е задължително условие в страните от ЕС.

Купувайки полуфабрикати, обръщайте внимание на три техни компонента.

* Растителните белтъчини - те обикновено са от соя, а редица изследвания са доказали, че тя се намесва в работата на половите хормони. Това е особено опасно за развитието на плода, когато се формират половите органи, а също така в детската и юношеската възраст, когато те се развиват.

* Фосфатите - дифосфати, пирофосфати, трифосфати, полифосфати или хранителни добавки Е450, Е451, Е452.

* Ароматизаторите и вкусовите добавки - глутаминова киселина (Е620) или нейната сол глутамат (Е621).

Всички тези съставки говорят, че пред вас стои един евтин и съмнителен продукт.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти