Да обясниш професията си на дете: Део

Деян Славчев - Део
Снимка: Личен архив

Преди седмица ви разказахме за новата ни специална рубрика, чието начало поставяме заедно с нашия автор Симо Колев

Всичко за нея можете да си припомните ТУК. А интервюто с първия гост, министърът на регионалното развитие и благоустройството, Лиляна Павлова, ТУК.

В следващите месеци Симо ще интервюира успешни в своята професия личности, а фокусът са децата.

Да, именно децата. 

Ако вие сте родител или често комуникирате с дечица - не пропускайте да следите, четете и след това - да разказвате на малките за професиите, които ще ви представяме занапред.

Новият гост на рубриката "Професии" е водещият Деян Славчев, известен като Део.

Ето какво разказа той за кариерата си пред Симо Колев:

Део, какъв искаше да станеш, когато беше малък?

- Симо, исках да стана боклукчия, космонавт и моторист.

Как се става "водещ" (Човек, който говори пред публика и представя различни събития, продукти, каузи. "Водещ" е адски важна и трудна работа. Можеш да бъдещ и водещ на телевизионни шоута.)

- При мен стана случайно. Все още, дори след толкова години в тази роля, нямам самочувствието да кажа, че съм истински телевизионен водещ. Такъв за мен е Ники Кънчев. Информира се постоянно за всичко и всеки. Като истинска енциклопедия е. Успява да присъства ненатрапчиво в разговора и същевременно стабилно, независимо дали срещу него има един, или пет човека.

Кое е най-трудното в работата ти?

- Нуждата да се запази самообладание в определени моменти и умението да изслушваш госта си, а не да не млъкваш, както и да се опитваш да “държиш темпо на разговора”. Това е в телевизионното водене. Иначе, на живо, пред публика – почти същото, но трябва да си още по-концентриран, че хората те гледат, срещу теб са, не са платена публика, всеки е в различно настроение, един те харесва, друг - не. Трябва да се справиш с всичко това.

А кое е най-интересното?

- Динамиката и че все пак има нещо творческо в нея.

Как протича твоят ден и какви са предизвикателствата в работата ти (Какво правиш, когато имаш ангажимент и как се развива деня ти, когато нямаш работа)?

- Когато имам ангажимент, подготовката започва от предния ден. Гледам да се наспя добре. Ако събитието е мащабно, ходя на масаж, за да се настроя психически за него. Преглеждам си сценария подробно и се фокусирам върху откриването - ако то мине добре, после всичко продължава по-лесно.

Проверявам дали знам имената на всички хора, които ще присъстват там, преговарям си ударенията в изговарянето, както и длъжностите им. След това се запознавам се с тях, запаметявам как изглеждат и им обяснявам какво ще се случи, как ще ги обявя и им давам указания как да говорят на микрофона, така че публиката да ги чуе добре.

Когато нямам работа спортувам, чета и пътешествам.

Ако не беше станал това, което си, какво щеше да работиш?

- Сигурно щях да съм управител на заведение.

Какво научи в училище и какво не успя да научиш там?

- Учих в страхотно училище със забележителни преподаватели - 133 ЕСПУ А. С. Пушкин в София. Научих руски език. Не научих математика.

Колко е годишният ти доход? Колко пари се печелят като водещ?

- Оборотът на фирмата ми средно е 70 000 лева за година. При много силна година, в която съм участвал в големи телевизионни формати и сме имали хитови песни, може да надхвърли 100 000. При по-слаба е стигал до 40 000.

Кога за последен път си каза "Обичам си работата"?

- Днес, Симо. Човек трябва да обича работата си всеки ден!

* * *

Споделете с нас на редакционната ни поща edna@netinfocompany.bg как сте разказали за тази професия на вашето дете/деца. А как сте им обяснявали досега за "работата на големите"? За каква професия мечтаехте вие като малки, осъществихте ли желанието си? Екипът на Edna.bg очаква вашите отговори по темата.

* * *

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти