Пататник с точени кори

Родопска му чудесия

Пататник с точени кори
Снимка: netinfo
1 от общо 1 гласа

Необходими продукти:
около 6 листа точени кори
800 г картофи
2 яйца
2 глави кромид лук
настъргано сирене
около 1 пълна чаена лъжичка джоджен (може и повече)
прясно смлян черен пипер
сол на вкус
краве масло

Начин на приготвяне:
Обелваме и настъргваме картофите на ренде. Нарязваме лука на много ситно. Задушаваме картофите и лука в тиган с масло, докато леко омекнат, но не бива да прекаляваме, за да не ги разварим.

След като картофите изстинат малко (нужно е, за да не се пресекат яйцата), ги смесваме с джоджена, пипера, солта, яйцата, настърганото сирене и разбъркваме съставките добре.

В тиган слагаме малко масло, а когато се разтопи, поставяме 3-4 точени кори на дъното, но оставяме краищата им да висят извън тигана, за да може после с тях да завием плънката отгоре.

Трябва да се постараем дъното да е много добре покрито, за да не се скъсат корите и плънката да изтече. Ако всичко е наред, изсипваме плънката и я разпределяме равномерно по цялото дъно.

Завиваме крайчетата над плънката, а с останалите две кори покриваме плънката изцяло. Пускаме котлона, но на слаба степен, а ако тиганът е с капак - сега е моментът да го сложим и запържим пататника, докато се зачерви много хубаво от долната страна.

След това махаме капака, слагаме една голяма чиния върху тигана и обръщаме пататника. После внимателно го изсипваме отново в тигана, за да го запържим и от другата страна. Този път не слагаме капака, за да стане ястието хрупкаво.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти