Лесна рецепта за мекици от извара

Перфектната семейна закуска

2.4 от общо 5 гласа
50 мин.
Необходими продукти

извара - 500 гр 

яйца - 2 броя 

брашно - 6 с.л. 

захар - 2 с.л. 

олио - 5 с.л. 

С удоволствие споделяме с вас тази проста рецепта на Mate Kitchen за мекици от извара. С нея ще разнообразите семейните закуски, а пък и ще преоткриете този скромен, но благодатен продукт. 

За приготвянето на мекиците ще ви трябва само вилица. Сместа е много гъста и с бъркалка е невъзможно да се работи, докато с вилица ще бъдете готови за броени минути. Добре е да използвате нито прекалено влажна, нито прекалено суха извара. В противен случай мекиците ще се разпаднат по време на пърженето. От количеството брашно, което ще сложите, зависи колко меки ще бъдат. Ако ги предпочитате по-твърди и хрупкави, сложете колкото сме посочили в списъка с продукти. 5-6 лъжици са оптималният вариант, така че тестото да може да се моделира и мекиците да не станат като камъчета.

Всъщност тази рецепта за мекици има лек руски привкус и с домашно сладко или мед ще си направите малко домашно угощение. Това е лесна закуска, която се прави бързо и не се налага да ставате рано, да месите, да чакате тестото да втасва и т.н. Само вадите продуктите от хладилника, забърквате, разтегляте питките и пържите. За няма и час е готово всичко и вече ще сте на масата. Добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. Поставете изварата в тенджера и я намачкайте с вилица, за да не останат големи бучки в нея. Добавете яйцето и захарта и разбъркайте.

2. Изсипете 5 пълни супени лъжици брашно в изварата и разбъркайте добре. Можете да добавите още малко брашно, за да станат по-плътни. Или можете да добавите по-малко брашно и тогава мекиците ще станат по-меки. В резултат на това трябва да получите хомогенна маса, от която можете да оформите мекиците.

3. В тиган сипете олио. Поръсете малко брашно върху чиния. Оформете няколко малки топчета от получената извара и ги поставете върху чиния. По-добре е да правите 4-5 топки наведнъж - толкова, колкото ще се поберат в тигана едновременно. След това едно по едно оваляйте топчетата с извара в брашно, изравнете ги на малки питки (не трябва да са прекалено тънки) и ги сложете в тигана.

4. Запържете за 1-2 минути до златисто кафяво. След това ги обърнете на другата страна и също запържете до златисто кафяво.

5. Повторете, докато сместта ви свърши и сервирайте.

Внимание: Съдържа яйца и брашно, които могат да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти