Бухти с бити белтъци

Любима рецепта за почивните дни

4 от общо 4 гласа
50 мин.
Необходими продукти

брашно - 500 гр

вода - 400 мл

яйца - 3 бр.

сол - 1/2 ч.л.

олио за пържене - 150 мл

Бухти с бити белтъци да звучи като нещо сложно за изпълнение, но всъщност тази рецепта на Mate Kitchen е не само лесна, но и бърза за приготвяне. Идеална е за семейна закуска в почивен ден, а още по-хубавото е, за тях са ви нужни само три продукта – брашно, вода и яйца. Няма мляко, нито дори сода бикарбонат или бакпулвер. Бухтичките стават пухкави заради отделното разбиване на белтъците, което внася въздух в тестото.

Важен детайл, когато пържите не само тези бухти с бити белтъци, но и бухтички от подобно лепкаво и по-тежко тесто, е температурата на мазнината да е умерена, съветват кулинарите от Mate Kitchen.  Ако олиото е врящо, те ще се изпържат отвън и дори може да изгорят, но отвътре ще остане сърце от сурово тесто. Ако пък е студено, бухтите ще попият много олио. За да сте сигурни, че температурата е подходяща, разчупете първата бухтичка. Щом няма сурово тесто вътре, значи всичко е наред и можете да продължите с пърженето.

Тъй като в тестото за бухти с бити белтъци няма захар, можете да ги поднесете с нещо солено – сирене, кашкавал, колбаси, или с конфитюр, мед или захар. Така можете да удовлетворите всички желания на семейството си, без да се налага да приготвяте по нещо различно за всеки.

Начин на приготвяне:

1. Разделете белтъците от жълтъците.

2. Разбийте жълтъците с водата и към сместа прибавете брашното на порции. Бийте до пълното усвояване на брашното. Трябва да се получи гъста и лепкава смес.

3. В чиста и суха купа разбийте белтъците с щипка сол до твърда пяна.

4. Прибавете разбитите белтъци към тестото, като бъркате внимателно с дървена бъркалка или шпатула.

5. Загрейте олиото в дълбок съд. С лъжица гребвайте от тестото и в мазнината оформяйте малки бухтички.

6. Пържете бухтите до червеникав загар и от двете страни. Извадете ги върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Поднесете ги поръсени с пудра захар и с конфитюр по желание.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти