Спаначена панакота

Интересна идея за безмесно предястие

2.33 от общо 3 гласа
90 мин.
Необходими продукти

400 г спанак (почистен)
400 мл животинска сметана
60 г сирене „Пекорино“
40 г краве масло
1 скилидка чесън
2 ч. л. желатин
1/2 ч. л. индийско орехче
сол и бял пипер на вкус
за трохите:
220 г брашно
180 г краве масло (студено)
60 г орехи
50 г овесени ядки
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Спанакът се почиства и се попарва за 1–2 минути в кипяща подсолена вода. 

В загрято масло се запържва накълцаният чесън. Посолява се и се готви, докато омекне, без да се карамелизира. 

Сметаната се загрява. Спанакът се пюрира със 100 мл от сметаната и запържения в маслото чесън. 

Желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне.

Останалата сметана се смесва с настърганото сирене „Пекорино“, посолява се и се овкусява с бял пипер и индийско орехче. 

Прибавят се предварително загретият желатин и пюрираният спанак. 

Сместа се разпределя във формички за крем карамел и се оставя в хладилник, за да стегне. 

В купа се смесват брашното, овесените ядки, накълцаните орехи и сол на вкус. 

Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се претрива с ръце, докато се получат трохи. Прехвълят се в тава и се пекат в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за 10–15 минути, до златисто, като се бъркат периодично. Когато са готови, се охлаждат. 

Панакотата се изважда от формата и се сервира върху трохите. 

По желание се гарнира с разбита сметана и листенца бейби спанак или босилек. 

Рецепти със спанак:

Спанак по римски

Най-добрите рецепти със спанак

Супа със спанак

Идея за вечеря - паста със спанак

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти