Най-добрите рецепти със спанак част 2

Най-добрите рецепти със спанак част 2

Най-добрите рецепти със спанак част 2
Снимка: Thinkstock
3 от общо 2 гласа

Вчера ви представихме три страхотни рецепти със спанак, днес ви предлагаме още толкова. Изборът какво да сготвите, остава за вас.

Торта „Паскуалина”

Необходими продукти:

за тестото: 
500 г брашно 
30 мл зехтин 
300 мл вода 
1/2 ч. л. сол

за плънката: 
1,5 кг пресен спанак 
600 г пресен лапад 
2 стръка кервиз (листата)
5 стръка майорана 
60 г сирене пармезан
500 г сирене рикота
40 г галета 
6 яйца 
2 жълтъка 
1/2 ч. л. индийско орехче 
сол и черен пипер на вкус
брашно за поръсване
60 мл зехтин за намазване  

Начин на приготвяне:
Продуктите за тестото се смесват и се замесва гладко и еластично тесто (може и с миксер за около 6-8 минути, с приставките за тесто). Оформя се руло, разрязва се на 11 еднакви парчета и 1 по-голямо, което ще е основата на тортата. Правят се топки. Слагат се в набрашнена тава и се покриват с фолио за свежо съхранение. Оставят се за около 30 минути да починат. Спанакът и лападът се почистват, като се махат твърдите дръжки и жилата по средата.

Измиват се, бланшират се за кратко във вряща вода и после се шокират в ледена.Отцеждат се и се изстискват добре,  така че почти да не пускат вода. Нарязват се на ситно. Листата от кервиза и майораната се наситняват. Смесват се със спанака, лапада, настъргания пармезан, рикотата, галетата, 2 от яйцата и 1 жълтък. Подправя се със сол, пипер и индийско орехче и се разбърква. Форма с диаметър 26 см се намазва със зехтин.

По-голямата топка се разточва много тънко – тя ще покрива дъното и стените на формата и леко трябва да излиза от нея.5 тестени топки се разточват на тънко върху набрашнен плот, една след друга. 

Корите, които ще се получат трябва да са с диаметъра на формата за печене. 4 от корите се намазват със зехтин, подреждат се една върху друга върху основата,  отгоре се слага петата, като не се маже със зехтин, а се притиска леко. Отгоре се изсипва плънката и се разпределя равномерно. С намокрена супена лъжица в нея се правят 4 вдлъбнати. Във всяка от тях се чуква по 1 яйце, като се внимава жълтъкът да остане цял. Върху яйцата се поръсва пипер.Останалите 6 топки тесто се разточват в размера на формата.

Слагат се 5 от тях, също намазани със зехтин, една върху друга. Последната се слага най-отгоре, не се маже със зехтин, покрива се с кората, която виси отстрани, като краищата леко се намазват с разбит с вода жълтък, за да се залепят по-добре.

Горната кора се намазва с втория жълтък, разбъркан с вода и с вилица се правят дупки. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 1 час и 10 минути.Оставя се да се охлади във формата. После с нож внимателно се отделя от стените на съда и се изважда.

Крем супа от спанак

Необходими продукти:
2 картофа
500 г спанак
1 глава лук
30 г краве масло
1/2 ч. ч. прясно мляко

Необходими продукти:
Измивате и обелвате картофите и ги нарязвате на едри парчета. Заедно с обеления лук ги слагате да се варят в тенджерата, в която ще варите супата. Добавяте солта, като около 1 ч. л. трябва да е напълно достатъчна. Варите зеленчуците, докато омекнат, като оставяте вода, колкото да ги покрие, а другата изливате. Измивате добре спанака и го добавяте към сварените зеленчуци. Варите около 2-3 минути, след което пасирате зеленчуците, заедно с получилия се зеленчуков бульон с помощта на пасатор или кухненски робот. Пасирате до получаване на еднородна смес. Връщате получената смес отново в тенджерата, като добавяте предварително изваденото от хладилника прясно мляко и кравето масло. Оставяте супата да поври около 15 минути.

Зелени палачинки с лимоново масло

Необходими продукти:

за палачинките: 
3/4 ч. ч. брашно 
1 1/3 ч. л. бакпулвер 
1 яйце 
1 белтък 
200 г пресен спанак 
6 стръка пресен лук 
2 зелени люти чушки 
2/3 ч. ч. прясно мляко 
4 с. л. краве масло 
1 ч. л. кимион 
1 ч. л. сол 
зехтин

за пържене за лимоновото масло: 
8 с. л. краве масло 
1/2 скилидка чесън 
кората от 1 лайм 
1 1/2 с. л. сок от лайм 
1/2 ч. л. бял пипер 
1 с. л. пресен кориандър 
1/4 ч. л. сол

Начин на приготвяне:
Маслото, оставено на стайна температура, се разбива  с миксер, докато стане пухкаво. Чесънът и кориандърът се наситняват. Кората от лайма се настъргва, а сокът се отцежда. Прибавят се към маслото, заедно със солта и белия пипер. Сместа се слага върху фолио за свежо съхранение и се оформя бонбон.

Прибира се в хладилник за няколко часа или във фризер за 30  минути. Спанакът се бланшира в гореща вода и после се шокира в ледено студена, за да запази свежия си зелен цвят. Отцежда се добре.Брашното, солта, бакпулвера, яйцето, кимиона, прясното мляко и разтопеното масло за палачинките се смесват в купа. Разбърква се с телена бъркалка до хомогенизиране. Чушките се почистват от семките и заедно с пресният лук и спанакът се наситняват.

Прибавят се в тестото.Белтъкът се разбива на сняг и се слага в сместа. Разбърква се внимателно с шпатула.В загрят тиган (на умерена температура), се сипва малко зехтин и се слага от сместа за палачинките, със супена лъжица. С въртеливи движения се оформя малък кръг. В зависимост от размера на тигана, в него се оформят още няколко палачинки. Когато хванат златиста коричка, се обръщат. Трябва да се получат дебели палачинки. Поднасят се горещи, с парче от лимоновото масло.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти