- 2 моркова
- 4 стръка праз
- 1 глава лук
- 1 лимон
- сок
- 1 ч.л. захар
- щипка сол
- 1 ч.ч. вода
- 1 с.л. ориз
- 4 стръка магданоз
- лимонов сок
- зехтин
- сол
- семена кимион
Начин на приготвяне:
Накиснете ориза в топла вода за 1 час.
Почистете морковите и ги разрежете на две по дължина. Нарежете всяка половинка на 3 парчета, под диагонал. Почистете праза и го нарежете на парчета със същата големина, като морковите, под диагонал. Обелете лука и го нарежете на четвъртинки.
Загрейте тенджера и сипете зехтина в нея. Подредете парченцата лук, моркови и праз. Разбъркайте, докато се запържат. Захлупете и оставете зеленчуците да се задушат, като разтръсквате тенджерата от време на време.
Поръсете зеленчуците със захар и сол. Добавете водата и оставете ястието да се задушава Изтискайте сока на лимона и го добавете.
Добавете прецедения ориз. Гответе на слаб огън 20-25 минути. Дръпнете от огъня и оставете ястието да си почине 10 минути.
В купичка поставете целите стръкове предварително измит магданоз. Поръсете с лимонов сок, сол, зехтин и черен кимион. Поставете половината магданоз в единия край на голяма чиния. До него сипете праз със зехтин.
Още:
- Киш със спанак и праз
- Как се прави: Зелник
- Пита с праз и бекон
- Картофени палачинки с праз
- Киш с праз и гъби