Пита с праз и бекон

Ароматно и вкусно

Пита с праз и бекон
Снимка: Бон Апети
1 от общо 1 гласа

Необходими продукти за 1 пита:

за тестото:
350 г брашно
1/4 кубче мая
1 с. л олио
1/2 ч. л захар
1/2 ч. л. сол
брашно за разточване
мазнина за тавата

за плънката:
250 г бекон
300 г праз
200 г извара
100 мл сметана за готвене
50 г сушени домати
1 щипка черен пипер
2 с. л. олио за намазване и за тигана
сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Тестото се приготвя, като маята се разтваря в голяма купа със 100 мл хладка вода. Прибавят се захарта, солта и олиото. След като престои 10 минути, към закваската се прибавя брашното и се омесва тесто.

2. След като брашното поеме, тестото се слага върху набрашнен плот и се разточва, като се поръсва с брашно, за да не залепва по точилката или плота. В намазнена тава се поставя вече разточеното тесто (дебелина около 1 см) и се притиска с пръсти, за да остане по формата на съда.

3. Плънката се приготвя, като в тиган с малко олио се запържват нарязаните наситно бекон и праз, след което се добавят изварата и сметаната. Когато сместа се сгъсти, тя се овкусява със сол и черен пипер и се дръпва от огъня да изстине. Сместа се разпределя върху блата с помощта на дървена бъркалка, като отгоре се поставят нарязаните на половинки сушени домати. Питата се пече около 25–30 минути в загрята на 250 градуса фурна.

Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!

Други рецепти:

Киш с праз и гъби

Сос за спагети с пиперки, праз и орехи

Яхния с праз лук и сушени сливи

Сарми с праз лук и гъби

Постен ориз с праз и маслини

Солен кекс с праз

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти