Зелено, вкусно и полезно - праз лук

Зелено, вкусно и полезно - праз лук
Снимка: Thinkstock

Историята на праз лука се простира далеч назад в хилядолетията, а като място на неговия произход се сочи Средиземноморието.

Особено много го отглеждали в Египет – там е бил един от основните зеленчуци. Когато фараонът Хеопс искал да изрази признателност към някой от жреците, той го дарявал с хиляда круши, сто кани бира, един бивол и сто връзки праз.

Зеленчукът е бил сред задължителните дарове, които трябвало да се принасят на боговете на сенките и съня и на почти всички погребални фрески се среща неговото изображение.

Празът е бил добре познат и на гърците и римляните.

Римляните го пренасят в Англия и през VII век празът станал символ на галските племена, които тогава се заселили на британските острови. При битките с местните саксонски племена, те закичвали шлемовете си с пера от праз.

По нашите земи най-вероятно е пренесен от турците и се разпространява много преди XV век. В някои средновековни български стенописни изображения на Тайната вечеря върху трапезата има зеленчук, който много прилича на праз.

Богат е на витамин С, В6, магнезий, мед и калций. Полезен е за храносмилането, подпомага сърдечната дейност, пречи на атеросклерозата, мощен антиоксидант и действа пречистващо. Не се препоръчва единствено при бъбречни болести.

 

Празът може да се консумира суров или сготвен. Той е с по-мек и по-сладък вкус от лука, като най-вкусна е бялата част.

Зелените листа често се използват в супи и задушени ястия.

Суров и ситно нарязан обикновено се добавя в салати, а почти всички сме свикнали да го виждаме в компанията на свинско месо. Може да замести лука в почти всички рецепти.

Чудесно се съчетава с босилек, мащерка, горчица и лимон, а хубавото е, че може да бъде намерен на пазара почти целогодишно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти