5 + 1 рецепти за мултикукър

Подходящи и за готвене на фурна

5 + 1 рецепти за мултикукър
Снимка: Thinkstock
5 от общо 1 гласа

Полупълнозърнест хляб

Продукти:

250 г бяло брашо
250 г био пълнозърнесто брашно
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
1 пакетче суха мая
320 мл хладка вода

Смесете в купа двата вида брашно. Направете кладенче и добавете останалите продукти. Накрая налейте и водата. Започнете да месите, докато получите хубаво тесто. Ако ползвате робот това ще отнеме 8-10 минути. Ако е необходимо добавете съвсем малко брашно, колкото да не лепне по плота. 
Намажете с четка с олио купата на мултикукъра. Сложете топката тесто в нея и включете на програма BАКЕ. Нагласете температурата на готвене на 60 градуса, а времето за втасване на 45 минути. Натиснете START. 
След като тестото е втасало и удвоило обема си изключете режима и от MENU програмирайте отново програма BAKE, но този път при температура 150 градуса за 55 минути. 10 минути преди края отворете капака и обърнете внимателно хляба, за да се изпече равномерно и от двете страни.
След края на печенето изключете мултикукъра и обърнете хляба върху решетка, за да се охлади напълно.

Ако ще печете хляба във фурна, оформете с ръце тестото като фитил и го сложете в правоъгълна форма за хляб и кексове, предварително намазана със зехтин или олио. Покрийте съда с прозрачно кухненско фолио и го сложете в загрята на 70 градуса фурна за 40 минути, за да втаса. Когато удвои обема си извадете съда и отстранете фолиото. Загрейте фурната на 220 градуса и изпечете хляба за 30 минути. След първите 10 минути покрийте с фолио отгоре, за да не загори коричката. Обърнете върху решетка, докато изстине.

Чили кон карне

Продукти:

500 г кайма смес
2 малки глави лук
3 скилидки чесън
зехтин
2 средно големи моркова
1 парче целина
2 червени чушки
1/4 люта чушка
1 ч.л. кимион
1 ч.л. канела
черен пипер
сол
1 консерва червен боб
400 г доматен сос
връзка магданоз
2 ч.л. балсамов оцет

1 ч.ч. ориз
50 г масло
черен пипер
сол

Обелете лука, чесъна, морковите, целината и червените чушки и ги смелете в блендера не много на ситно. Прехвърлете ги в мултикукъра, долейте струйка зехтин и малко вода, сложете ситно нарязаната четвърт люта чушка, канелата, кимиона, черния пипер и солта и задушете на програма FRY със затворен капак за около 7-8 минути. Добавете боба, доматения сос и каймата и внимателно я раздробете на ситно, използвайки бъркалката. Долейте малко вода. Нарежете вътре магданоза, сложете балсамовия оцет. Включете програма STEW за 1 час и оставете яденето да се сготви само. През това време пригответе гарнитурата от ориз.

Стопете в тенджера 50 г масло и добавете измития и почистен ориз. Бъркайте непрекъснато на силен огън, докато се кристализира. Налейте 2 и 1/4 ч.ч. вода, намалете котлона на минимум, поръсете със сол и черен пипер, затворете капака и оставете да се готви. Пилафът е готов, когато поеме цялата вода и повърхността на ориза стане на кратерчета. Отстранете от огъня, покрийте с кърпа, отгоре капака и оставете да почине до сервирането. Поднесете ястието като в чиния сложите посредата от чили кон карнето и отстрани ориз. Гарнирайте със заквасена сметана, гуакамоле и резенчета лайм или люта чушка.

Ако нямате мултикукър, задушете блендираните зеленчуци в тенджера с малко зехтин и вода. Сложете подправките и четвърт люта чушка. След това добавете боба, доматения сос и каймата, разбъркайте, оставете да заври, след което намалете котлона на минумум и гответе един час чилито. През това време пригответе в друга тенджера ориза по гореописаната технология.

Фритата с броколи, праз лук и гъби

Продукти:

1 глава броколи
2 стръка праз лук
5-6 бр. големи гъби
шепа листенца прясна мащерка
3 яйца
200 мл. прясно мляко
черен пипер
сол
50 г настърган кашкавал

Нарежете броколите на розички, праз лука на кръгчета, а гъбите на парчета. Сложете ги във вътрешния съд на мултикукъра, полейте със зехтин, поръсете със сол и черен пипер и затворете капака. Изберете функция FRY за 10 минути. Броколите ще станат по-наситено зелено, празът и гъбите ще омекнат. Отворете и поръсете с мащерка, разбъркайте. В купа разбийте яйцата, заедно с прясното мляко, черния пипер и солта. Залейте зеленчуците, изберете програма BAKE за 20 минути на 180 градуса. След края на програмата отворете капака и поръсете с настъргания кашкавал. Внимателно изсипете фритата в чиния.

Ако не ползвате мултикукър:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Задушете зеленчуците със зехтин, черен пипер, сол и мащерка до омекване в тефлонов или керамичен тиган с метални дръжки. Излейте яйчената смес и запечете за 5-6 минути, след това пъхнете съда във фурната и запечете фритата и от горната страна, докато стегне и добие леко златист цвят. Поръсете с настъргания кашкавал. Поднесете я топла.

Корали паста с телешко

Продукти:

2 малки глави лук
3 скилидки чесън
500 г телешко месо за готвене
2 дафинови листа
1 ч.л. сух риган
зехтин
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
1 ч.ч. червено вино
1 домат
250 г корали паста

пресен магданоз
пармезан

Нарежете лука и чесъна на ситно. Сложете ги в мултикукъра, налейте малко зехтин и вода и включете програма FRY за 10 минути, докато омекнат. Сложете подправките, нарязаното на ситно телешко месо и червеното вино, долейте малко вода, да покрие месото, затворете капака и настройте програма STEW за 3 часа. Температурата за готвене е настроена автоматично.  
След края на програмата отворете капака и сложете пастата и нарязания на кубчета домат. Долейте малко вода, колкото да покрие пастата.

Затворете капака и изберете програмата за паста RICE/PASTA. Натиснете START. Ако нямата мултикукър, задушете месото, лука, чесъна и подправките с червено вино и малко вода в тенджера под налягане за 1 час. След това отстранете капака. Добавете пастата и нарязания домат и довършете готвенето като в обикновена тенджера, до омекване на пастата. Поднесете ястието топло, поръсено в нарязан на ситно магданоз и настърган пармезан.

Кюфтенца с броколи и пармезан

Продукти за 12-13 кюфтенца:

1 глава броколи
2 стръка пресен чесън
2 стръка пресен лук
50 г настърган пармезан
50 г настърган чедър
2 с.л. галета
2 яйца
черен пипер
сол

Измийте и отделете розичките броколи. Сложете ги в купа. Добавете настърганите сирена и нарязаните на ситно пресен лук и чесън. Поръсете с галета, чукнете две яйца, поръсете с черен пипер и сол и разбъркайте всичко добре. 
Включете мултикукъра. Намажете съда със зехтин.
Леко навлажнете ръце и оформете малки, леко плоски кюфтенца. Поставете ги на  дъното на съда. Изберете програма BAKE от MENU. Настройте температура 180 градуса и печете кюфтенцата по 5 минути от страна. Обръщайте ги със специалната шпатула на мултикукъра. 
Поднесете след като изстиснат.

Кекс с ябълки и лешници

Продукти:

190 г меко масло
200 г захар
100 г смлени лешници
190 г брашно
3/4 ч.л. бакпулвер
2 средно големи яйца
2 средно големи ябълки, обелени и нарязани на тънки резенчета
1 ванилия
канела

Разбийте с помощта на миксер маслото и захарта. Добавете яйцата и разбъркайте. Добавете брашното, бакпулвера, ванилията и смлените лешници и отново разбъркайте, докато получите хомогенно тесто за кекс. Намажете дъното и стените на формата, в която ще печете с олио и изсипете сместа.

Заравнете с лъжица и подредете отгоре нарязаните ветрилообразно ябълки, като леко притискате в тестото. Поръсете с канела. Ако печете в обикновена фурна, печете отново на 180 градуса за 45-50 минути, докато добие златист загар и проверявайте готовността с клечка. В Multicooker:
Натиснете бутона MENU, изберете програма BAKE-Печене и програмирайте температурата на 180 градуса, а COOKING TIME на 50 минути, след което натиснете бутона START. Когато времето изтече, проверете кекса с клечка. Изключете уреда от щепсела. Изчакайте да се охлади и и извадете кекса от формата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти