Създадено за Dr. Oetker

Дунавска салата

Една от любимите нашенски туршии

3 от общо 15 гласа
120 мин.
Необходими продукти

червени чушки или камби - 1,5 кг 

моркови - 1,5 кг 

зеле 1/2 малка глава - 600 гр 

карфиол - 1 глава 

зелени домати - 6 бр.

целина с листата - 1 глава 

Pikantfix сладко-кисела на Dr.Oetker - 2 пакета 

винен оцет - 600 мл 

захар - 300 гр 

Хрупкавата дунавска салата е една от любимите нашенски туршии. Зеле, моркови, карфиол, червени чушки, зелени домати, целина – в чинията има по нещо за всеки. Велико ракиено мезе за зимата, а как само върви с печено свинско месце. Ако е по-мазничко, е идеално, защото киселата туршийка го неутрализира по съвършен начин.

Да е хрупкава е задължително условие за хубавата дунавска салата. Меки ли са зеленчуците, особено морковите и карфиолът, не е същото. Затова и е важно туршията да не се стерилизира. По този начин и витамините се запазват в максимална степен.

Ако не успеете да я приготвите в началото на есента, а нямате търпение да я опитате, на помощ идва сухата смес за приготвяне на туршии Pikant Fix сладко-кисела на Dr. Oetker. С нея домашното консервиране е лесно и бързо.

Pikant Fix сладко-кисела се прибавя директно към класическата смес (вода, оцет, захар) и след като маринатата заври, се изсипва върху зеленчуците. По този начин туршиите се приготвят за рекордно кратко време, без да се налага да ги стерилизирате. Зеленчуците, от своя страна, запазват формата, консистенцията и витамините си.

По този начин можете да приготвите не само дунавска салата, но и кисели краставички, зелени домати, чесън, карфиол, камби, гъби – всичките си любими туршии. Дали зеленчуците са сурови или печени, няма никакво значение. Резултатът е еднакво добър.

Да ви е вкусно!

Начин на приготвяне:

1. Измийте и почистете зеленчуците. Нарежете ги на ивици в голям съд и ги разбъркайте добре.

2. Разпределете сместа в чисти и сухи буркани, без да тъпчете.

3. Пригответе сладко-киселата марината по указанията, посочени на пакета на Pikantfix сладко-кисела на Dr.Oetker, като смесите 3,5 л вода, 600 мл оцет и 300 г захар в съд за варене. След като кипне, варете още 5 минути.

4. Налейте горещата марината, затворете плътно бурканите и обърнете с капачката надолу за 10-20 минути.

Внимание: Съдържа целина, която може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти